20 November 2016

Şerel, Hunedoara

Household, 19th century
The household consists of the house, a summer kitchen and corncrib. The unicellular house has walls made of river stone bound with clay, a technique frequently used in Ţara Haţegului, and a square hip roof with a cover thatched with rye bundles. The open stoop is circumscribed by four posts and partially covers the basement. The kitchen, containing the bread oven, has fir beam walls and the roof covering made of shingle. The hen house, with walls made of beams and a shed of hornbeam wattle, is also covered with shingle. The premises are delimited by a binder free enclosure made of river stone and dominated by the two massive stones at the entrance. The household was transferred in the National Village Museum in the year 1973 and moved in the current location in 1996.