8 ianuarie 2017

NICOLAE DIACONU – CODLEA, BRAŞOV

Colectivul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”
îşi exprimă profundul regret pentru dispariţia meşterului
Nicoae Diaconu
şi adresează Sincere Condoleanţe familiei.

Numele său va rămâne înscris atât în galeria celor mai talentaţi creatori de artă populară românească, cât şi în inimile celor care au avut prilejul să îl cunoască.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

NICOLAE DIACONU – CODLEA, BRAŞOV
(1955 – 2016)

Nicoale Diaconu s-a născut în Sofroneşti, Iaşi, acolo învăţând să respecte munca, natura și viaţa la ţară.
Ca meșter olar a lăsat la o parte uneltele destinate olăritului şi a început să frământe lutul doar cu mâinile sale creând un adevărat univers al satului românesc, populat de chipuri autentice de țărani. Figurinele realizate de Nicolae Diaconu sunt adevărate cronici ale satului tradiţional românesc, iar valoarea lor documentară a făcut ca acestea să fie găzduite de galeriile muzeele renumite din ţară şi străinătate. Lutul, simbol al miturilor facerii, este modelat şi ars de ceramist fără să-i lipsească elementele specifice anumitor zone ale ţării, transformând panoplia figurinelor din ceramică într-un stil propriu ά la Nicolae Diaconu. Fiecare figurină pe care a realizat-o ceramistul sugerează o vârstă, o stare şi un anumit statut social: copii, bunici, ciobani, gospodine sau meşteri, preoți, călugări. S-a aplecat mai ales asupra redării chipului ţăranului român și a modelării până la perfecțiune a fiecărui detaliu al feţei personajelor.
Catalogat drept artist unicat, Nicolae Diaconu Sofronești a participat la nenumărate expoziţii în ţară şi în străinătate. A ales să transmită meşteşugul vechi al modelării lutului și tinerelor generaţii, în special elevilor din Codlea. Răbdarea şi pasiunea pentru lut au fost moştenite şi de fiul său cel mare, Marius, care a devenit mâna lui dreaptă.
Activitatea sa a fost încununată prin decernarea mai multe premii naţionale şi internaţionale, cât şi prin înscrierea ca membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România.