8 ianuarie 2017

Principesa Ana de Bourbon-Parma

Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris. Este fiica Principelui René de Bourbon-Parma și a Principesei Margareta a Danemarcei. Principesa Ana a copilărit în Franța.

Începând cu anul 1939, după izbucnirea razboiului, și-a urmat familia în Spania și în Statele Unite ale Americii, unde a urmat o școală de artă, la New York. În paralel, pentru a-și putea câștiga existența, a lucrat ca vânzatoare la magazinul universal Macy’s.

În 1943, Principesa Ana s-a înrolat ca voluntar în armata franceză. A fost, împreună cu regimentul ei, în Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și Germania, până la sfîrșitul ostilităților. A primit „Crucea de Razboi” a Franței.

Principesa Ana l-a cunoscut pe Regele Mihai I al României la Londra. După doar o săptămână, Regele i-a cerut mâna. S-au căsătorit la 10 iunie 1948, la Atena, în exil. Cuplul regal are cinci fete: Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria.

Regina Ana va rămâne în inimile românilor ca un exemplu de modestie, eleganță și loialitate, dar și în inima Muzeului Național al Satului “Dimitrie Gusti” (ctitorie regală), despre care Regina a afirmat mereu că este locul ei preferat din București.

Echipa Muzeului Național al Satului “Dimitrie Gusti” iși exprima sincere regrete pentru pierderea Majestății Sale, Regina Ana a României.

Dumnezeu sa o odihneasca in pace!