8 mai 2017

Teodor Busnea

Colectivul MUZEULUI NAŢIONAL AL SATULUI „DIMITRIE GUSTI” îşi exprimă profundul regret pentru dispariţia meşterului Teodor Busnea şi adresează Sincere Condoleanţe familiei.
Numele său va rămâne înscris atât în galeria celor mai talentaţi creatori de artă populară românească cât şi în inimile celor care au avut prilejul să îl cunoască.

***

TEODOR BUSNEA
Originar din Pădurenii de Huşi, judeţul Vaslui, în vârstă de 62 de ani, meşterul popular Toader Busnea, a fost şi este un nume de referinţă în galeria creatorilor populari contemporani, un veritabil maestru al realizării instrumentelor muzicale şi un virtuoz interpret al propriilor instrumente muzicale tradiţionale. A fos un inovativ, încă de la realizarea primului său instrument muzical la vârsta de 17 ani. A folosit tot ceea ce îl înconjoară în mediul natural, de la trestie la tiugă, la diferite esenţe lemnoase cântătoare, cărora inventiv cum era, le-a creat o notă muzicală deosebbită. Şcoala populară de artă ale cărei cursuri le-a urmat a contribuit la perormare atât în realizarea instrumentelor cât şi în interpretare. De la fluiere, cavale sau cimpoiae a realizat o gamă foarte variată şi bogată de instrumente de suflat unice in felul lor. Astfel caraba, caucul, tuiga, buciumul sunt doar câteva dintre realizarile personalizate ale creatorului moldovean. Mutat pentru o perioadă la Râmnicu Vâlcea, meşterul a revenit la Huşi de curând sperând într-o nouă activitate de păstrare şi transmitere a folclorului muzical instrumental. Toader Busnea îşi propusese să transmită acest meşteşug copiilor din localitate şi împreună cu Ansamblul Stejărelul din acelaşi loc, programase numeroase turnee şi lecţii deschise de învăţare a mânuirii instrumentelor muzicale tradiţionale. Marele merit al lui Teodor Busnea este nu numai, păstrarea unui vechi meşteşug – realizarea de instrumente muzicale, a repertoriului specific şi autentic al folclorului moldovenesc şi românesc în general, ci şi transmiterea acestui vechi îndeletnici copiilor săi. Amintim performanţele celui mai mic, Giani Toader Busnea, care încă de la vârsta de trei ani a impresionat prin vortuozitatea interpretării. A fost deseori erou de programe culturale organizate la Muzeul Satului alături de tatăl şi fratele său, fiind deseori în medaioane muzicale de radio şi televiziune. Şi nu în ultimul rând, Giani a fost mesagerul tinerilor virtuozi prezenţi la Vatican cu prilejul oferirii de către România a bradului de Crăciun. Astăzi, spre mândria tatălui său, Giani Busnea performează ca student la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Regretăm profund dispariţia prematură a lui Toader Busnea, apreciat şi îndrăgit de meşterii populari şi de publicul iubitor de frumos.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Direcţiunea Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”