20 noiembrie 2016

Magazin

Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” dincolo de patrimoniul de exceptie cuprins in expozitia permanenta de arhitectura vernaculara, aduce mereu in actualitate marturii ale creatiei populare, ilustrate cu ajutorul unor tarani anonimi, mesteri populari, care prin tehnica traditionala si cu unelte specifice genului creatiei pe care il reprezinta, demonstreaza modul de devenire al obiectelor de altadata.
Galeria de arta populara contemporana reuneste in expozitia permanenta cu vanzare, obiecte realizate de creatori populari contemporani, de artisti plastici, de mici societati profilate pe domeniul artei populare. Obiectele prezente ilustreaza bogatia genurilor creatiei populare – ceramica, textile, impletituri, lemn, oua incondeiate, icoane pe lemn si pe sticla, scoarte populare, jucarii, mobilier, masti, podoabe populare, piese de port, cojoace, pielarie.
Descoperi aici ceramica rosie si neagra, smaltuita si nesmaltuita, reprezentand centre inca active ale olaritului: Horezu, Radauti, Baia Mare, Corund, Marginea, Oboga, Romana, Vladesti. In oferta galeriei sunt farfurii, strachini, ulcioare, cani, sfesnice, cahle, jucarii, cu preturi cuprinse intre 5 si 120 RON.

    

      

      

Arta textilelor este ilustrata printr-o paleta bogata si variata de obiecte, care acopera o plaja larga de optiuni si preferinte ale publicului. De la servetele, stergare, fete de masa, la piese de port traditional – camasi, ii, pieptare, bete, catrinte. Sunt tesaturi din bumbac, in, canepa sau lana. Amintim stergarele de Avrig, mini-stergurile bucovinene, stergarele dobrogene din borangic, camasile din bumbac si ii-le de Breaza. Sunt obiecte pentru toate gusturile si disponibilitatile financiare ale fiecaruia: preturile variaza intre 10 si 900 RON.

Recunoscute pentru frumusetea si tehnica de realizare, covoarele si scoartele romanesti, constituie o categorie preferentiala a publicului: din Maramures sau din Oltenia, din Bucovina sau Muntenia, carpetele si covoarele realizate din lana, pot fi achizitionate cu sume cuprinse intre 100 si 3000 RON.

Categoria obiectelor realizate din lemn, reprezentate prin – cauce, furci, tipare pentru cas, pristornice, linguri, instrumente muzicale, casete, piese de mobilier – beneficiaza de contributia unor valorosi mesteri populari din Tinuturile Valcii, Vrancei, Maramuresului, Teleormanului, Brasovului, precum si a unor cunoscuti plasticieni. Preturile se inscriu intre 30 si 2800 RON.

      

Icoanele pe lemn si pe sticla, icoanele de vatra, realizate in diferite centre de iconari – Tara Fagarasului, Brasov, Maramures, Bucovina, Tulcea, Valcea – se inscriu intr-o categorie aparte in cadrul galeriei, avand preturi cuprinse intre 90 si 1000 RON.

Libraria Muzeului cuprinde o importantă ofertă de publicatii de cercetare – volume de studii ale celor mai prestigioşi specialişti în domeniul etnologiei, etnografiei, muzeologiei; publicatii de promovare a patrimoniului muzeal – pliante, ghiduri, albume, carti de buzunar si publicatii pentru turism.De asemenea, un bogat material pe suport electronic – CD, DVD, casete audio si video, vine in sprijinul celor dornici de cunoastere virtuala a tezaurului de valori culturale cuprinse in patrimoniul muzeului, cat si a tezaurului muzical folcloric.

Foto      

      

      

      

JOCUL EDUCATIV „SATUL”

De 1 iunie 2016 a fost lansat jocul educativ „Satul”, jocul oficial al Muzeului Naţional „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, realizat cu prilejul aniversării a 80 de ani de la înfiinţarea muzeului.

Pentru copiii care ştiu literele, dar şi pentru adolescenţi sau chiar adulţi, Satul este un fel de vizită prin muzeu.

Pe spatele tablei de joc sunt imagini reprezentative pentru muzeu. Vizita se face de la intrarea în muzeu până la punctul final, biserica din Dragomireşti, Maramureş. Drumul se parcurge prin formarea unor cuvinte cât mai lungi cu literele de pe cărţile din joc. Cărţile supriză, a căror grafică deosebită a fost realizată de Rodica Vieru, au rolul de a face jocul cât mai interesant. Toate cele 130 de cărţi pe joc au pe spate 4 tipuri de modele tradiţionale româneşti, luate de pe costume din patrimoniul muzeului.

Jocul este realizat pentru două grupe de vârstă și poate fi jucat atât separat de maximum 8 jucători, cât și pe echipe numărul jucătorilor putând creşte, ceea ce măreşte atractivitatea lui.

Jocul a fost conceput de scriitorul Danion Vasile care este şi autor de carte pentru copii. Prin el s-a deschis seria de jocuri de promovare a unor muzee şi parcuri.

Jocul educativ „Satul” poate fi cumpărat de la magazinul muzeului la pretul de 75 de lei.