20 noiembrie 2016

Straja, Suceava

Gospodăria Straja, jud. Suceava – 1760

Situat pe valea superioară a Sucevei, pe o frumoasă terasă naturală, localitatea Straja aminteşte, prin numele său, de vremurile vechi când localnicii stăteau de „strajă” împotriva năvălitorilor tătari, anunţând primejdia apariţiei acestora prin „ciuhe” aprinse în vârful brazilor, dând astfel „sfoară în ţară”, până la curtea domnească.

Din aceste locuri, cu rezonanţă istorică, a fost transferată în muzeu, în anul 1960, o construcţie originală, ridicată la 1760 chiar pe locul de unde s-au tăiat molizii necesari construcţiei.

Pereţii, aşezaţi pe o temelie joasă din piatră, sunt realizaţi din trunchiurile rotunde ale arborilor, dispuse în „cununi” orizontale şi îmbinate la colţuri prin tăietură „stânească”. În partea superioară ultimele bârne sunt prelungite în trepte, conferind casei un aspect particular. Lipitura subţire de lut şi culoarea uşor cenuşie a humei naturale, cu care sunt pereţii înveliţi la exterior, oferă monumentului o valoare plastică remarcabilă.

Acoperişul în patru ape, cu învelitoare din şindrilă de brad, adăposteşte la faţadă o prispă largă, deschisă, unde familia se odihnea sau presta diverse activităţi casnice.

Planul casei cuprinde o tindă largă în prelungirea căreia se află cămara iar în partea dreaptă camera de locuit.

Tinda rece a locuinţei nu dispune de plafon. Aici se află depozitate buduroiul pentru cereale, covata pentru pâine, tarniţa (şaua din lemn) şi alte ustensile de uz gospodăresc. Camera de locuit, largă şi încăpătoare, ilustrează organizarea arhaică a spaţiului din interior: vatra liberă cu horn şi cuptor, dotată cu loc de dormit, patul construit în consolă şi suspendat la grindă cu ajutorul unui stâlp cioplit, precum şi două laviţe late, dispuse în unghi drept, folosite ca loc de dormit dar şi ca suport pentru lăzile de zestre. Masa înaltă frumos ornamentată şi dulapul pentru vase în care strălucesc smalţurile colorate ale vaselor „de Kuty” întregesc compoziţia funcţională a spaţiului.

Numeroasele ţesături din lână, realizate într-o cromatică armonioasă şi caldă, piesele de port popular, oferă interiorului o deosebită strălucire.

Întregul inventar al locuinţei bucovinene atrage atenţia prin diversitatea formelor şi acurateţea execuţiei. Sărăriţe, cupe, scafe, butoiaşe pentru ţuică („balercuţe”), păscăriţe, cutii pentru linguri, toate realizate din lemn, uimesc şi încântă prin ingeniozitatea plastico-decorativă.