20 noiembrie 2016

Teascul Meschendorf

Teasc cu șop, 1864, Meșendorf, Jud. Brașov

Satul Meşendorf este localizat în nord-estul judeţului Braşov la o distanţă de 95 km de Braşov şi 30 km de Sighişoara şi aparţine comunei Buneşti împreună cu satele Criţ, Roadeş, Buneşti şi Viscri. Aşezarea este amplasată în zona Rupea din Ţara Bârsei, o regiune deluroasă pline de fâneţe, păşuni şi păduri.

O construcţie interesantă este Teascul cu Şop sau Kelter conform dialectului săsesc, o instalaţie pentru zdrobit strugurii care a fost transferată în Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” în anul 1991 şi care păstrează de altfel marca priceperii saşilor în domeniul construcţiilor publice şi private. A fost construită în anul 1864 ca o construcţie-anexă a casei de locuit a proprietarului şi avea utilitate publică.

Şopronul este ridicat pe patru stâlpi, iar anul construirii, 1864 este inscripţionat pe o grindă laterală. Acoperişul este în două ape şi are o pantă mare pentru scurgerea rapidă a apei şi a zăpezii, fiind învelit cu ţigla originară denumită „în solzi”. Teascul propriu-zis foloseşte energia umană şi este acţionat cu ajutorul unei pârghii, având ca elemente principalele stâlpul, grinda bifurcată, şurubul, ţarcul pentru struguri şi jugul de susţinere al grinzii. Ţarcul este locul unde se zdrobesc strugurii, fiind confecţionat din bârne de stejar cioplit. De la o singură încărcare a ţarcului se obţineau aproximativ 300 de litri de must, care ulterior prin procesul fermentaţiei se transforma în vin.