20 noiembrie 2016

Şerel, Hunedoara

Gospodărie, sec. al XIX-lea
Gospodăria se compune din casă, bucătărie de vară şi coşar de porumb. Locuinţa monocelulară are pereţii din piatră de râu cu liant de pământ, tehnică des întâlnită în Ţara Haţegului, şi acoperişul în patru ape cu învelitoare din jipi de secară. Prispa, deschisă, este străjuită de patru stâlpi şi acoperă parţial pivniţa. Bucătăria în care se află cuptorul pentru pâine are pereţi din bârne de brad şi învelitoare din scândură. Coteţul cu pereţii din bârne şi coşar din împletitură de nuiele de carpen este acoperit cu draniţă. Incinta este delimitată de un gard de piatră de râu fără liant şi dominată de pietrele masive de la intrare. Gospodăria a fost transferată în Muzeul Naţional al Satului în anul 1973 şi mutată pe actualul amplasament în 1996.