Activități Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”
Noiembrie – Decembrie 2022
SALONUL NAȚIONAL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ (SNAC) 2022
1 – 31 noiembrie 2022, Sala de Sticlă
Expoziție ce reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente artistice ale anului, care marchează continuitatea în contemporaneitate a conceptului de salon de artă, aflat între tradiție și inovație, plecând de la un model lansat încă din anul 1864 și trecând istoric prin diferite formule de percepție și de prezentare culturală. SNAC optează pentru unitate în diversitate, facilitând un dialog între generații, genuri artistice și tendințe stilistice, în spiritul propriu al Uniunii Artiștilor Plastici din România, organizația reprezentativă a artiștilor profesioniști din România.
RESTITUIRI – STICLA
2 noiembrie 2022 – 31 decembrie 2023, Sala Donatorilor, Miercuri – Duminică, 9.00 – 17.00
Expoziţie de obiecte etnografice restaurate şi conservate de specialişti din Muzeul Satului, organizată în cadrul Conferinţei Naţionale de Restaurare şi Conservare Doina Darvaş.
UCENICII LUI MOȘ CRĂCIUN
13 – 27 noiembrie , în fiecare duminică, 11.00 – 12.30
Ateliere de creaţie cu specific de sărbători: confecționarea de sorcove, globuri pentru brad, învățarea colindelor și urăturilor specifice Crăciunului și Anului Nou.
Atelierele sunt propuse pentru participarea copilului și a părinților, pentru a petrece timp de calitate în familie, prin implicarea în activităţi creative (ateliere pe week-end).
EXPOZIȚIA ITINERANTĂ „CENTENARUL ÎNCORONĂRII”
22 noiembrie -19 decembrie 2022, Cantonul de Drum
La inițiativa despărțământului codlean, în sprijinul realizării acestui unic și impresionant proiect s-au alăturat despărțăminte astriste din mai multe localități, Alba Iulia, Făgăraș, Săcele, Sebeș. Era nevoie de un artist plastic care să își asume realizarea busturilor, care într-un timp limitat să realizeze toate lucrările propuse de organizatori.
Acesta este dl. Petrică Buhnici din Codlea, care timp de un an și jumătate s-a concentrat pe această temă, Centenarul Încoronării. Cu binecuvântarea ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, expoziția a pornit pe traseul itinerant din Aula Catedralei Încoronării, a urmat Cetatea Făgăraș, Cetatea Feldioara, Muzeul Tradițiilor Codlea, Comuna Vulcan, Municipiul Săcele și cu bunăvoința dnei Conf. univ. dr. Paulina POPOIU, Manager al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, vom încheia această minunată experiență într-un loc drag românilor.
DESCHIDEM CARTEA FAPTELOR BUNE LA MUZEUL SATULUI – EDIȚIA A VI-A
28 noiembrie – 18 decembrie 2022
Proiect ce presupune colectă de haine, jucării pentru copii și adulți provenind din Centre sociale, familii din medii sociale defavorizate. Proiectul face parte din programul Muzeul se implică!
MUZEUL SATULUI ÎN SĂRBĂTOARE. TÂRG DE CADOURI
30 noiembrie – 6 decembrie 2022, Program 9.00 – 17.00
Eveniment cultural ce prezintă publicului de Ziua Națională a României târgul meșterilor populari și al artiștilor plastici, colecționari și pasionați de artă, paradă militară, ateliere de creație pentru familii cu copii.
ÎNTÂLNIRE CU MOŞ NICOLAE
4 decembrie 2022
Activități pentru copii ce provin din medii sociale defavorizate și pentru cei ce își doresc să îl cunoască pe Moș Nicolae.
ÎMPODOBIM BRADUL LA MUZEUL SATULUI – EDIȚIA A II-A
5 – 19 decembrie 2022
Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează un concurs de împodobit brazii din incintă. Sunt peste 80 de brazi ce așteaptă să fie împodobiți cu decorațiuni aduse de copii și familiile acestora. Este o activitate în familie, plăcută, vizibilă și care aduce și după sine o vizită gratuită la muzeu.
AM VENIT SĂ COLINDĂM „FLORILE DALBE”
10 – 11 decembrie, Program 9.00 – 17.00
Evenimentul urmăreşte refacerea atmosferei satului tradiţional în preajma sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou prin performare de datini, obiceiuri, ritualuri, colinde, jocuri cu măşti, teatru popular, prezentate în costume şi cu recuzită specifică, dar și târgul meşterilor populari, producători de gastronomie tradiţională specifică Crăciunului, ateliere de creaţie pentru familii şi copii.
ETNOGRAFIE vs. ARHEOLOGIE – Unelte de ieri și de azi
17 decembrie 2022 – 31 ianuarie 2023
Expoziție în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.
ÎNTÂLNIRE CU MOŞ CRĂCIUN
17 decembrie 2022
Activități pentru copiii care își doresc să îl cunoască pe Moș Nicolae și să confecționez în cadrul unor ateliere de creație: Sorcova, Steaua, podoabe pentru pom și nu numai!
ZIUA MINORITĂȚILOR NAȚIONALE
18 decembrie 2022, 11.00 -15.00, Sala Victor Ion Popa
Eveniment cultural de diplomație publică pentru sărbătorirea zilei de 18 decembrie ca Zi a Minorităţilor Naţionale din România prin muzică, dans, gastronomie specifică, expoziții și demonstrații meșteșugărești, prezentare carte, proiecție film.