Conferința Națională de Educație Muzeală – ON LINE 12 noiembrie 2020 Follow-up

  1. Acasă
  2. »
  3. Buletin Informativ
  4. »
  5. Conferința Națională de Educație...

În data de 12 noiembrie 2020 la Muzeul Satului a avut loc cea de-a treia ediție a Conferinței Naționale de Educație Muzeală, eveniment la care au participat specialiști din muzee, școli, organizații non-guvernamentale și Ministerul Culturii. Discuțiile s-au axat în jurul nevoii de adaptare a activităților cultural educative la situația aparte de anul acesta. Cele două teme, la alegere, au fost Școala altfel pentru părinți și copii și Muzeul virtual. Întâlnirea a fost o bună ocazie de a împărtăși experiențele din domeniul educației muzeale, de a face schimb de idei și de a identifica soluții la problemele cu care se confruntă muzeele în contextul pandemiei cu virusul SARS-CoV-2.

Concluziile la care au ajuns specialiștii au ținut cont de importanța apelării la mediul online pentru reducerea contactului fizic, însă fără a neglija nevoia socială a omului de a interacționa în mod real cu semenii săi. S-a concluzionat că este nevoie de un echilibru între mediul online și mediul offline, între virtual și real. Oricât de necesare sunt măsurile de distanțare socială, nevoia de interacțiune reală, față către față, a omului, nu poate înlocui nicio campanie online, oricât de spectaculoasă, frumoasă sau abilă este ea. Participanții angajați ai muzeelor au prezentat evenimentele organizate la sediul instituțiilor culturale de care aparțin. Aceste evenimente au fost organizate, desigur, cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare și au menținut contactul viu dintre public și instituție, contribuind la sănătatea psihică și sufletească a participanților.

Conferința a avut loc pe platforma Google Meet, ținându-se cont de regulile impuse prin Ordinul comun al Ministerului Culturi și Ministerul Sănătății nr. 3245/1805/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii în vigoare din 26 octombrie 2020.

 Au participat specialiști și educatori din mediul formal și non-formal din București și din țară: Dr. Natalia Lazăr, (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare – Facultatea de Litere), Emese Apai, cercetător (Muzeul Etnografic al Transilvaniei), Andrei Grumeza, muzeograf (Muzeul Național de Istorie al României), Monica Mare, manager (Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare), Monica Chiorpec, muzeograf (Muzeul Național al Țăranului Român), Iulia Balaci, director de Comunicare (Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”), Andreea Majuru, muzeograf (Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”), Eliza Penciu, muzeograf (Muzeul ASTRA), Despina Hașegan, muzeograf (Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi), Monica Dumitru, consilier (Ministerul Culturii), Ana-Maria Diaconu, documentarist (Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală), Conf. Univ. dr. Florentina Nițu, decan (Facultatea de Istorie, Universitatea din București) Pr. Georgian Tudor (Parohia „Buna Vestire”, Giurgiu), Larisa Popescu, președinte (Asociația „Lume Bună”, București), Sorin Ioan Stănică, comisar-șef (Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române), Luminița Vasiliu, profesor (Școala Gimnazială nr. 1, București), Margareta Cercelaru, profesor (Școala Gimnaziala „Nicolae Romanescu”, Craiova), Adriana Ene, jurnalist (Trinitas TV).

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului