Evenimente Prestigioase

  1. Acasă
  2. »
  3. Despre noi
  4. »
  5. Laudatio
  6. »
  7. Evenimente Prestigioase

Decernarea premiilor Academiei Române

Academia Română a decernat miercuri, 7 decembrie 2022, premiile pentru cele mai valoroase creaţii ştiinţifice şi artistice realizate în anul 2020. Evenimentul s-a desfăşurat în Aula Academiei Române, în prezenţa membrilor Adunării Generale. Premiile se acordă, conform regulamentului, în cadrul celor 14 secţii ştiinţifice ale Academiei Române şi anume: literatură şi filologie, istorie, matematică, fizică, chimie, ştiinţe tehnice, tehnologia informaţiei, biologie, medicină, agronomie, silvicultură, sociologie, psihologie, filosofie, arte plastice, teatrale şi muzicale.
Directorul Muzeului Satului, conf. univ. dr. Paula Popoiu, împreună cu acad. Georgeta Stoica și dr. Georgiana Onoiu au primit premiul „Simion Florea Marian” pentru lucrarea „Portul popular din Câmpia Munteniei în colecţiile Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. 400 de obiecte analizate. 400 de povești în spatele fiecărui obiect. O provocare din multe puncte de vedere atât pentru autori, cât și pentru cititori, specialiști în port sau nu. 
Volumul “Portul popular din Câmpia Munteniei în colecțiile Muzeului Național al Satului” este unul dintre cele 50 de cataloage publicate de specialiștii muzeului în ultimii 10 ani. Toate aceste apariții sunt adevărate cărămizi pentru construcția unui tratat de artă populară. “Nu avem un tratat de artă populara pentru ca nu avem cataloage și pledez pe lângă toate muzeele din țară pentru a publica cataloage cu colecțiile lor.”, mărturisea acad. Georgeta Stoica, unul dintre autori și cea care a reușit în ultimii ani să aducă în atenția celor îndrăgostiți de port si scoarțele românești, istorii neștiute și povești inedite fie din perioadele de cercetare pe teren, fie din analiza fiecărui obiect în parte.  Acest volum reunește expertiza acad. Georgeta Stoica, a conf. univ. dr. Paula Popoiu și dr. Georgiana Onoiu pe 3 zone importante din punct de vedere economic și bogate în surse de influență: Ilfov, Teleorman și Vlașca.
În data de 31 octombrie 2022, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” a avut loc Conferința privind cea de-a 18-a sesiune a Summit-ului Mondial al Francofoniei, care se va desfășura în Tunisia, pe insula Djerba, în 19 și 20 noiembrie 2022. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Republicii Tunisiene în România în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.
O serie de discursuri au fost susținute de E.S Doamna Raja Jhinaoui BEN ALI, Prodecan al Grupului Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone și Ambasador al Republicii Tunisia la București, Conf. univ. dr. Paula Popoiu, Manager, Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”, domnul András István Demeter, Secretar de Stat, Ministerul Culturii, domnul Sorin Câmpeanu, Președintele Agenției Universitare a Francofoniei, E.S domnul Arthur MATTLI, Decan al Grupului Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone și Ambasadorul Confederației Elvețiene la București și E.S. domnul Serghei Minasyan, Ambasadorul Republicii Armenia în România.
E.S Doamna Ambasador Raja Jhinaoui BEN ALI a trecut în revistă programul celui de-al 18-le Summit Mondial al Francofoniei cât și programul său iar, apoi invitații au desfășurat un tur ghidat în Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, în cel mai frumos anotimp al său.

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului