CABANĂ FORESTIERĂ

Cabană forestieră, Valea Doftanei, Prahova

Construită în anul 1946, cabana forestieră din bazinul silvic Valea Doftanei a fost folosită ca sediu administrativ de către conducerea acestui bazin forestier, considerat şi în prezent cel mai mare din judeţul Prahova.
Cabana dispunea de birouri, spaţii de cazare, bucătărie şi sală de mese. Aici se stabileau cantităţile şi esenţele de lemn care se exploatau. Aparţinând fostul I.F.E.T., exploatarea silvică Valea Doftanei aproviziona cu lemn marile combinate care produceau mobilier, Combinatul de lemn Pipera – Bucureşti fiind principalul beneficiar. În acelaşi timp, cabana a fost folosită şi pentru evenimente private sau de protocol, petreceri, nunţi sau pentru desfăşurarea taberelor de creaţie pentru artişti plastici. Cabana din muzeu constituie o replică a celei din teren, mult prea deteriorată pentru a putea fi transferată.
Construcţia, ridicată din buşteni de brad îmbinaţi la capete în „cheutori“ rotunde, pe temelie din piatră, se defășoară pe două niveluri: parterul cu o terasă deschisă, cuprinzând trei camere şi bucătărie, şi etajul, cu acces de pe latura stângă pe o scară din lemn, având în plan tot trei încăperi şi balcon. Acoperişul are învelitoarea din draniţă de fag horjită, bătută la un singur rând, specifică zonei Doftanei. În imediata vecinătate a fost ridicat un chioşc pentru luat masa pe timpul verii. În momentul desfiinţării I.F.E.T., după 1990 cabana şi-a pierdut funcţionalitatea.

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului