CARUSEL -BACĂU

Căluşei, Carusel, Bacău sec. al XX-lea

Provenind din zona Bacăului, Caruselul, denumit în zonă şi “Căiuţi” sau “Căluşei”, a fost adus în Muzeul Satului în anul 2004. Construit în anul 1960 de către un meşter din Piatra Neamţ, acesta a fost folosit până în anul 2003 în diverse locații din Moldova.
Caruselul este o instalaţie de divertisment denumită şi „ringspiel” (germ.) şi este alcătuită din mai mulţi cai de lemn, denumiţi uneori „căiuţi” sau „căişori”, pe care de obicei încalecă copiii, aceştia având la dispoziţie şi varianta de a se urca în trăsuricile din lemn la care sunt înhămaţi caii. Instalaţia în sine este foarte pitorească, având în componenţă o „ciupercă”, trăsuri şi căluşei care se învârtesc în jurul panourilor pictate cu personaje de poveste. Căluşeii sunt ridicaţi la o anumită distanţă de sol şi se învârt cu o viteză moderată în jurul unui ax central. Mişcarea de rotaţie era asigurată de un motor, existând în varianta arhaică şi posibilitatea de a fi acţionaţi manual, prin intermediul unei manivele.
Caruselul era folosit în mod ocazional pentru amuzamentul copiilor în bâlciuri, târguri sau iarmaroace şi în „Orăşelul copiilor”, putând fi demontat şi remontat cu uşurinţă în alt loc.

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului