Casă Călineşti, Maramureş anul 1948
Comuna Călinești este situată în depresiunea Maramureșului, pe Valea Cosăului și respectiv Valea Veleniului, fiind atestată documentar încă din anul 1381. Ocupațiile principale ale localnicilor au fost creșterea animalelor (vaci, oi, bivoli, cai), agricultura, dar și lucrul la pădure (așezarea se află în vecinătatea pădurii Călineștiului).
Casa tradițională a lui Ianovici Vasile, transferată din această localitate în anul 2011, a fost construită în 1948 de către meșterul local Utan Gavril, ajutat de către fiii săi Petru și Mihai. Este o construcție din bârne de brad îmbinate în cheotori tip „coadă de rândunică”, fiind așezată pe un soclu din piatră de râu. Pe două dintre laturi, casa dispune de o prispă, numită în zonă „șatră”, iar în fața intrării are un elegant „târnaț” de formă hexagonală. Tălpile construcției sunt din stejar, iar șarpanta și învelitoarea sunt realizate din lemn de rășinoase.
Casa dispune de patru încăperi: o tindă centrală, o cămară în prelungirea tindei (de unde o scară de lemn duce către pod), camera „curată” (în partea dreaptă) și camera de locuit (în stânga).