CASA GERMANĂ

Gospodăria DEALU FRUMOS, CASA GERMANĂ jud. Sibiu, 1896

Atestat documentar încă din anul 1280, Dealu Frumos este un sat de tip adunat, specific ținuturilor de câmpie, dar și zonelor deluroase colonizate de sași. Populație de origine germană, sașii și-au format încă din primele secole de la stabilirea lor în Valea Hârtibaciului o identitate locală, sărbătorind pentru prima dată colonizarea lor în satul sibian la 11 iulie 1522.
Casa, reconstruită în muzeu în anul 2012, este ridicată din cărămidă, pe un soclu scund de piatră, cu un singur nivel – parterul cu două încăperi de locuit, bucătărie şi pivniţă – acoperind un lot dreptunghiular, adaptat deschiderilor nu foarte generoase ale parcelelor din apropierea unei trame stradale, proprie unui sat îngrămădit, cum sunt cele colonizate de saşi. În continuarea casei este amplasată anexa care cuprinde grajdul şi şura, reflexie a îndeletnicirilor agro-pastorale ale acestei minorităţi.
Interiorul caselor săseşti era plin de culoare, mobilierul pictat, ţesăturile care împodobesc pereţii sau ceramica decorativă desfăşurând o gamă cromatică variată a motivelor vegetale, florale şi avimorfe, care predomină pe aceste obiecte. Organizarea interiorului casei Dealu Frumos în muzeu a avut în vedere reprezentarea a două etape privind evoluţia esteticului şi a funcţionalităţii spaţiului de locuit în tradiţia săsească, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi până spre sfârşitul secolului XX, marcând trecerea de la mobilierul vechi, pictat (în camera „curată”), la cel modern, orăşenesc (în camera de locuit).
Ţesăturile de interior îşi însuşesc particularităţi deosebite, încadrându-se într-un ansamblu decorativ care, pe lângă similitudini, manifestă şi un vizibil caracter personal, mai ales că acestea sunt cele mai expuse privirilor. Brodate de regulă monocrom, fețele de pernă, fețele de masă, prosoapele sau peretarele sunt adevărate călăuze, îndreptare ale trăirilor cotidiene și ale angajamentelor morale ale sașilor.

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului