Gospodărie de viticultor, Casă Ţicleni, Gorj sec. al XIX-lea
Situată într-o zonă cu păduri de foioase și conifere, localitatea gorjeană Țicleni este înconjurată de dealurile subcarpatice dintre Jiu și Gilort din Oltenia și cele ale Podișului Getic. Locuitorii acestui vechi sat de moșneni au fost crescători de animale și viticultori, detaliu evidențiat de prezența „pimnițelor”, construcții din lemn acoperite cu coarde de viță de vie, unde se păstrau butoaiele de vin și uneltele viticole. De aici, a fost transferată în Muzeul Satului în anul 1993 casa lui Andrei Șofei, fiind reprezentativă pentru arhitectura populară a viticultorilor din regiune.
Locuința este o construcție cu două niveluri, ridicată pe o temelie de piatră. Pe tălpile groase numite „urși” sau „groși” se înalță structura pereților din bârne groase de stejar cioplite pe patru laturi, încheiate în „cheutori“ drepte.
Pereții etajului sunt lipiți cu lut și văruiți. Acoperișul în patru pante este învelit cu șindrilă, cu „țepe” și „ciocârlani” la coamă. Fațada este decorată cu motive specifice gorjenești: un brâu sculptat aproape continuu orizontal deasupra ferestrelor și vertical la mijlocul fațadei; iar la colțuri – „undrele” sculptate.
Planul cuprinde la parter o singură încăpere – pivnița, cu prispă deschisă, iar etajul, la care se urcă pe o scară laterală, are o prispă închisă cu balustradă și două încăperi cu uși separate: bucătăria și camera de zi („hodaia”). Interiorul este modest, incluzând un mobilier redus la strictul necesar (pat, masă, „prepeleac“, vase de uz etc.) și câteva piese textile decorative.