Fântâna cu cai, Lădeşti, judeţul Vâlcea, secolul XIX
Caracteristică zonelor de munte, premontane şi deluroase ale ţării, „fântâna cu cai”, cu utilitate publică, reprezintă prin simplitatea şi eficienţa sa un sistem ingenios de captare a apei. Amplasată în hotar, „fântâna cu cai” este accesibilă comunităţilor rurale învecinate, în scopul satisfacerii nevoilor stringente de viaţă. Fântâna înseamnă apă, iar apa înseamnă viaţă. În Oltenia fântâna, ca sursă de viaţă, este o zidire ce implică înaintea începerii lucrărilor post şi rugăciune. Şi ca orice zidire trebuie să aibă în vârf un brad. Apoi mai este legământul proprietarului de a nu refuza apă din fântână celui însetat.
Menită să întregească tipologia fântânilor existente în expoziţia permanentă, „fântâna cu cai”, transferată din locul Serana, comuna Lădeşti, judeţul Vâlcea, fântâna, construită în secolul al XIX-lea, era cunoscută de localnici ca fiind fântâna perşanilor, după numele de familie a celui care a patronat-o. Spre deosebire de „fântâna cu cai” (sau cu manej) dobrogeană, aceasta este o captare de izvor străjuită de două grinzi orizontale, din lemn, cioplite la capete în formă de cap de cal, de unde se trage denumirea de fântână cu cai.
Părţile componente ale fântânii sunt: fântâna propriu-zisă sau groapa, mijlocul prin care se pătrunde în stratul freatic şi elementele de protejare ale fântânii: părţi laterale, fronton şi acoperiş în pantă, construite din lemn de stejar. Deasupra treimii centrale libere din peretele anterior, grinda este cioplită arcuit, mărind astfel spaţiul de acces la apă. Scoaterea apei din acest tip de fântână se practică de obicei cu căucul.
Prin elementele lor constructive, fântânile reprezintă expresia cea mai elocventă a efortului creator convertit în adaptarea la cerinţele materiale ale vieţii, în condiţii specifice impuse de mediul istoric şi mediul natural. Elementele artistice ale monumentului constau din „caii fântânii” sculptaţi în „blănile” centrale şi din pictura naivă, realizată cu coloranţi naturali, dispusă pe fronton.