GOSPODĂRIA BUDIENI

Casă, Budieni, Gorj 1882

Situat la o depărtare de mai puțin de 10 km de Târgu Jiu, Budieni se află în zona dealurilor subcarpatice din sud-vestul României. Printre ocupațiile principale ale locuitorilor satului notăm agricultura, pomicultura, viticultura și meșteșugurile legate de prelucrarea lemnului. De aici, a fost transferată în Muzeul Satului în anul 1993 casa cunoscută și sub numele de Beuran, după numele foștilor proprietari, familie de preoți.

Casa, datată în 1882, are două niveluri, cuprinzând parterul cu pivniță, construit pe temeiuri („bâlvani”, „urși”) și etajul cu trei „hodăi” înscrise într-un plan de forma literei „L”. Locuința este construită din bârne masive de stejar cioplite cu barda în patru fețe și prinse la capete în „cheutori“ drepte. Prispa parterului este deschisă și se întinde pe toată lungimea fațadei principale. Prispa („târnațul”) nivelului locuibil înconjoară casa pe trei laturi, sprijinindu-se pe stâlpii ciopliți și sculptați ornamental cu motive precum „dintele de lup“ și linia frântă. Extremitățile bârnelor și grinzilor sunt cioplite în capete de cai și ornamentate cu motive geometrice obținute prin combinații ale liniei frânte.

Căpriorii ciopliți în patru muchii din lemn de stejar se termină în capete de cai stilizați, reluând ornamentația bârnelor și grinzilor parterului.

Tavanul parterului este construit din bârne masive de stejar, iar tavanul etajului este lucrat din lese împletite din nuiele de carpen, peste care s-a realizat lipitura de lut, pentru a izola termic etajul. Nivelul locuibil este tencuit cu lipitură de lut în exterior și interior pe cercuială din nuiele de alun și văruiți.

Accesul la etaj se face printr-o scară amplasată pe latura de la drum. Acoperișul în patru pante repezi are învelitoare din draniță de brad bătută la două rânduri.
Ferestrele sunt protejate cu zăbrele sau „cebuce” din fier.

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului