GOSPODĂRIA CÂMPANII DE SUS

Gospodărie, Câmpanii de Sus, Bihor sec. al XIX-lea

Gospodăria provine din valea superioară a Crişului Negru, zonă situată la poalele Munţilor Bihariei. Structura şi organizarea gospodăriei reflectă ocupaţiile principale ale locuitorilor din această zonă (creşterea animalelor şi cultivarea pământului pe loturi mici) prin spațiul generos alocat anexelor: şură cu grajduri, magazii, cocină şi oloiniţă.
Construcţiile sunt realizate pe temelie înaltă de piatră, cu pereţi din lemn aparent – pentru anexe, iar la casă tencuiți și văruiți. Șarpantele sunt adaptate condițiilor climatice din zonele de munte, fiind acoperite cu șindrilă de brad.
Casa cuprinde o tindă mediană, două camere de locuit şi prispa cu foişor și stâlpi la faţadă. În „casa mare” organizarea interiorului este caracteristică sfârşitului secolului al XIX-lea, aici putând fi admirate produse de olărit aparţinând centrelor din Sălişte de Vaşcău, Criştioru de jos şi Leheceni, icoane, lăzi cu capacul bombat produse de meşterii lădari din Budureasa sau produse ale fierarilor din Vărzari. Ţesăturile din cânepă şi bumbac (ştergare, feţe de masă, perne) şi piesele de costum realizate de cojocarii din Vaşcău şi sumănarii din Sârbeşti, întregesc aspectul patriarhal al locuinţei din Câmpani.

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului