GOSPODĂRIA CÂMPU LUI NEAG

Câmpul lui Neag, Hunedoara, 1800

Provenind de la poalele Munților Retezat, la capătul vestic al Depresiunii Petroșani, gospodăria lui Cărpineanu Nistor din Câmpu lui Neag a fost transferată în Muzeul Satului în anul 1957, fiind reprezentativă pentru tipul „gospodăriei cu ocol întărit” de la începutul secolului al XIX-lea. Acest tip arhaic de locuire este specific existenței economice predominant pastorale, fiind adecvată apărării turmelor de oi împotriva atacurilor animalelor sălbatice.
Gospodăria apare ca o mică cetate din lemn, izolată și apărată. Casa și construcțiile anexă (cămara pentru haine și unelte, cămara pentru alimente, grajdul cu cocină și ocolul întărit cu șoproane) sunt dispuse sub forma unui patrulater cu fața spre curte, sub un acoperiș continuu. Locuința este construită pe o fundație din piatră, cu pereții din bârne rotunde de brad și are acoperișul în patru ape cu învelitoare din șindrilă.
Planul casei este unul simplu, compus din prispă, cameră de locuit și cameră de oaspeți. În cea dintâi, se remarcă vatra cu „căloniu” (horn suspendat), în apropierea căreia sunt așezate diverse categorii de vase din lemn utilizate la prepararea și păstrarea lactatelor. Mobilierul este simplu, lucrat de meșteri locali (pat, bancă cu spătar, lavițe, podișoare etc.). În cea de-a doua încăpere, fără sistem de încălzire, atrag atenția culmile cu oprege frumos decorate, bâtele ciobănești din lemn de corn cu fine incrustații și furcile de tors cu „aripi”.
Textilele de casă (lepedeie de cânepă, țoluri de lână, pricoițe, ștergare de icoană) înviorează cadrul interior de locuire. Nu în ultimul rând, remarcăm capcanele pentru prins iepuri și vulpi.

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului