GOSPODĂRIA CUT

Cut, Alba - Gospodărie de apicultor, 1882

Localitatea Cut, atestată documentar încă din anul 1291, este un sat de tip adunat, reprezentativ pentru zona etnografică Valea Secașului. Ocupațiile de bază ale majorității locuitorilor de aici au fost agricultura, creșterea animalelor și viticultura.
Gospodăria adusă în Muzeul Satului în anul 2011 a aparținut uneia dintre familiile cele mai vechi și mai înstărite din sat: familia Boca. Începând cu perioada interbelică și până în anii 1960, apicultura a fost principala îndeletnicire a acesteia.
Ansamblul gospodăresc din Cut este compus din casă, șură și stupină. Casa a fost construită în anul 1882 de către tânărul Augustin Boca și părinții săi – Iosif și Ana Boca. Inițial a avut trei încăperi, ulterior adăugându-se alte două. Transferat în muzeu alături de un bogat inventar, obiectivul muzeal Cut redă modul în care dinamica ocupațională a unei familii dintr-un sat transilvănean se regăsește în structura și organizarea gospodăriei tradiționale, dar și a locuinței.
Camera frumoasă și tinda sunt amenajate conform specificului local. Interiorul camerei de locuit ilustrează însă ultima etapă de locuire – cu mobilier „stil” și cu obiecte ce reflectă preocupările intelectuale ale ultimilor proprietari, Ana (strănepoata lui Augustin Boca) și Ilie Moise (reputat etnolog și profesor la Universitatea din Sibiu).

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului