GOSPODĂRIA LĂZEȘTI

Gospodărie de văsar, Gospodăria Lăzești, Alba sec. al XIX-lea

În anul 1991 a fost transferată în muzeu din zona munților Apuseni o gospodărie tipică de „văsar” (meșter dogar) din satul Lăzești (com. Scărișoara, jud. Alba). Casa datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și a aparținut lui Mariș Aurel (poreclit Băb).
Edificiul, având temelia înaltă din piatră de carieră, cuprinde în planul nivelului inferior două încăperi: atelierul văsarului și pivnița. Catul superior, din bârne de brad cioplite în patru fețe cu „cheutori” în „coadă de rândunică”, este prevăzut cu prispă (târnaț) și cuprinde încăperea de locuit și o cămară, cu intrări separate. Acoperișul este înalt, cu patru pante, iar învelitoarea este din șindrilă cu scoc. Accesul la nivelul locuibil se face cu ajutorul unei scări din lemn, cu două rampe, protejată de o aplecătoare învelită cu același tip de șindrilă.
Gospodăria cuprinde și o serie de construcții anexe: găbănașul (cămara), prevăzut cu prispă și beci, bucătăria de vară (cu cuptor din piatră), având acoperișul în două pante, șura cu grajd și cotețul pentru porci și păsări. Toate construcțiile sunt din lemn, ridicate pe temelie de piatră, cu învelitori din șindrilă de brad.
Inventarul aferent gospodăriei ne amintește de ocupațiile localnicilor, printre acestea figurând lucrul la pădure, agricultura (practicată în zonele înalte) și mai ales meșteșugul dogăritului (văsăritului), frecvent întâlnit în această zonă.
Atrag atenția piesele de uz gospodăresc, țesăturile de lână și instrumentarul pentru prelucrarea doagelor de lemn și asamblarea lor în vase de diferite mărimi și forme.

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului