GOSPODĂRIA PIATRA ȘOIMULUI

Gospodăria Piatra Şoimului, jud. Neamţ, sec. al XIX-lea

Vatra satului Piatra Șoimului este așezată într-o zonă de coline împădurite care coboară spre valea inferioară a Bistriței, la sud de Piatra Neamț. Locuitorii se ocupau în principal cu lucrul la pădure și cu plutăritul, dar creșteau și vite, cultivau cereale, in și cânepă.
Casa, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, are temelie de piatră, pereţi din bârne de brad tencuiți şi văruiți, acoperiș în patru pante line cu învelitoare din şindrilă rotunjită la capetele de jos în formă de „cioc de raţă” şi două „ochiuri” (lucarne) prin care se evacua fumul. Fostul proprietar, săteanul Costică Arhip, a participat în anul 1936 la transferul ei în muzeu.
Locuința, înconjurată pe trei laturi de prispa cu balustradă traforată și stâlpii decoraţi „cu floare”, are în plan patru încăperi: tindă mediană („sala”), camera de locuit („casa mică”), camera curată („casa mare”) și cămara („chiler”) aflată în spatele casei, cu acces direct din exterior. „Casa mică”, destinată activităților zilnice, cu sobă mare și vatră pentru gătit, cu blidar pentru vase și ustensile de bucătărie, cu pat acoperit de scoarțe vărgate, are pregătite pentru lucru războiul de țesut și uneltele specifice industriei casnice textile (vârtelniță, furcă de tors, fuse). „Casa mare” se remarcă prin aspectul de sărbătoare dat de mobilier (masa, lada de zestre pictată, paturi), de țesăturile decorative ce îmbracă pereții (păretare, scoarțe, șervete) și de costumele de sărbătoare puse pe culme, deasupra patului. Alături de inventarul specific industriei casnice textile se găsesc și două unelte folosite pentru plutărit: țâiacul și horogul.

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului