GOSPODĂRIA ȘANȚ

Șanţ, Bistriţa – Năsăud, 1896

Așezat pe Valea Someșului Mare, Șanț este unul dintre cele 44 de sate care au făcut parte din Regimentul al II-lea grăniceresc, întemeiat în 1762 de împărăteasa Maria Tereza. În schimbul serviciului militar pe care îl prestau, grănicerii erau oameni liberi, neplătitori de taxe și cu drept de folosință a 10 ha de teren din moșia satului. Obligațiile lor erau de a apăra pe timp de pace granița Transilvaniei, iar pe timp de război, de a lupta împreună cu armata habsburgică. Aveau inclusiv rol sanitar, în caz de carantină împotriva unor boli contagioase.
Pentru a ilustra aceste sate din Ținutul Năsăudului în cursul secolelor XVIII-XIX, în anul 1936 a fost transferată în Muzeul Satului casa lui Mălian Grapini. Locuința, datând din 1876, este construită pe un soclu înalt de piatră, cu pereții din bârne de brad aparente, îmbinate la colțuri în „coadă de rândunică”. Acoperișul înalt, în patru ape, are învelitoarea din draniță dreaptă. La fațadă, o scara exterioară facilitează accesul către prispa cu stâlpi și balustradă pe trei laturi. Atrag atenția cele două uși de la intrare, semn al posibilității împărțirii locuinței la nevoie.
Planul casei cuprinde o tindă mediană, flancată de două camere mari, fiecare cu câte o cămară pe latura din spate. În tinda fără tavan, fumul provenit de la vatră se ridica liber, înlesnind conservarea materialelor din acoperiș și a șuncilor agățate sus în cârlige de lemn. Aici se desfășurau activitățile gospodărești ilustrate de numeroasele unelte și ustensile de bucătărie sau de industrie casnică textilă. Camera de locuit („casa mică”), sobră și funcțională, dispune de un sistem complex de încălzire format din vatra liberă cu horn, cuptor și soba cu plită. Mobilierul (pat, masă, laviță, dulap de vase), dispus pe lângă pereți, creează un spațiu optim desfășurării activității de zi cu zi. În camera de oaspeți („casa de parade”), centrul de interes îl reprezintă zestrea stivuită până la tavan „după cât de vrednice erau femeile și de avută familia”.

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului