GOSPODĂRIA SPERMEZEU

Gospodărie, SPERMEZEU, Bistrița-Năsăud secolul XX

Localitatea Spermezeu, atestată documentar din anul 1456, este situată în partea de nord-vest a judeţului Bistriţa-Năsăud, la circa 30 de km de Munţii Ţibleş. Ocupația predominantă a localnicilor este creșterea vitelor, completată de agricultura pe loturi mici.
Gospodăria datată la mijlocul secolului XX, a fost donată muzeului în anul 2016 de către Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord. Gospodăria este formată din casă, șură cu grajd, bucătărie de vară cu cuptor și două cotețe pentru păsări.
Casa este ridicată pe un soclu înalt din piatră de mal, având pereţii din lemn de fag, tencuiţi cu lut şi văruiţi la interior şi exterior. Acoperișul cu învelitoare de șindrilă are patru ape cu înclinație mare care formează streșini largi. Prispa închisă cu balustradă, se întinde pe toată faţada principală.
Planul casei cuprinde trei încăperi: camera de locuit (dispusă central, la intrare), flancată în dreapta de camera curată, iar în stânga de cămară unde se află şi intrarea în pod. Mobilierul este simplu, lucrat în ateliere locale. În camera curată se află două paturi dispuse pe cele două laturi lungi ale camerei și o masă în mijloc. Camera este împodobită cu țesături tradiționale, icoane pe sticlă și farfurii decorative. Încălzirea casei este asigurată de o sobă din cărămidă cu plită situată în camera de locuit și o sobă oarbă în camera curată.
Șura cu grajd este o construcție multifuncțională formată din: aria şurei, grajdul de vite și un loc de depozitare a ustensilelor din gospodărie. Grajdul este din piatră de mal, având tavanul din grinzi masive acoperite cu „despicături”. Restul construcției are pereții din bârne de lemn. Acoperişul este în două ape, cu pinioane la timpane, podul fiind folosit pentru depozitarea fânului.

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului