Gospodăria Trăisteni, jud. Prahova, sec. al XIX-lea
Provenind de la poalele Munților Baiului, gospodăria lui Dinu Radu Costea din Trăisteni a fost adusă în Muzeul Satului în anul 1936, fiind reprezentativă pentru arhitectura populară prahoveană din secolul al XIX-lea. În zonă, ocupațiile principale ale locuitorilor erau creșterea vitelor mari și a turmelor de oi, lucrul la pădure, pomicultura și cărăușia.
Casa este construită pe o temelie înaltă din piatră, cu pereții din bârne de lemn tencuiți și zugrăviți, iar acoperișul este în patru ape cu învelitoare din șindrilă de fag. Prispa care înconjoară locuința are la fațadă o balustradă din scânduri traforate și un foișor dispus asimetric care protejează intrarea în pivniță. În plan, casa cuprinde două încăperi dispuse de o parte și de alta a tindei. În ambele camere, se remarcă siluetele elegante ale sobelor de cărămidă: cea cu plită pentru gătit din camera de locuit și cea cu cotlon și firidă din camera de oaspeți.
Specificul interiorului locuinței prahovene este dat de folosirea ștergarelor și a batistelor din bumbac, brodate cu arnici roșu și negru în compoziții bazate pe motive străvechi. Ele formează „roata casei”, fiind etalate de jur împrejurul pereților, aproape de tavan. Principalele piese de mobilier (paturi, mese, scaune, cuiere, lăzi de zestre) sunt executate de meșterii locali cu multă măiestrie, fiind împodobite cu motive geometrice incizate, sculptate sau crestate. Specifice casei sunt și obiectele legate de păstorit: clopotele din alamă, foarfecile de tuns, gălețile de muls, tiparele de caș, răvarele pentru brânză, buciumul înfășurat în coajă de cireș sau cavalul.
Gospodăria cuprinde, pe lângă casă, o singura anexă gospodărească (cotețul pentru porci și păsări).