Muzeul Satului, prin specificul său, deține peste 80% materiale de natură organică, în special lemn, care ridică în permanență probleme de conservare și restaurare.
Grija pentru aceste aspect este constantă, încă de la înființarea laboratorului în 1974. În momentul de față Laboratorul de conservare-restaurare patrimoniu este format din 21 de specialiști care își desfășoară activitatea de restaurare și cercetare în scopul prezervării patrimoniului în spaţii noi, dotate cu laboratoare moderne de investigaţii fizico-chimice şi biologice, ce dezvoltă diverse tehnici complementare de analiză, cu laboratoare de conservare-carantină patrimoniu mobil şi cu laboratoare de restaurare ceramică, pictură tempera şi pe sticlă, metal, textile şi lemn. Conservarea şi restaurarea lemnului este completată de existenţa unei instalaţii autoclavă de vid-presiune şi de o uscătorie tradiţională a lemnului.
Cercetarea patrimoniului mobil şi imobil în scopul conservării şi restaurării se desfăşoară atât prin activitatea curentă în relaţia investigator – conservator – restaurator, cât şi prin derularea unor proiecte de cercetare la nivel naţional, în parteneriate cu instituţii de învăţământ superior şi cu institute naţionale de cercetare-dezvoltare.
Specialiștii Laboratorului execută lucrări ample de restaurare și conservare pe toate tipurile de suport menționate, atât pentru piesele și obiectivele din cadrul Muzeului Satului, cât și pentru alte centre din țară sau colecționari particulari.
Conservarea patrimoniului se desfăşoară atât prin metode de tratament adecvate diverselor tipuri de obiecte sau obiective, cât mai ales printr-o cât mai susţinută activitate de conservare preventivă, prin permanenta monitorizare şi „stăpânire” a parametrilor de microclimat, precum şi prin verificarea constantă a stării de conservare a artefactelor din depozitele de patrimoniu sau mai ales din expoziţia în aer liber, unde microclimatul zonei temperate şi amplasarea urbană cauzează probleme suplimentare de conservare.
În activitatea de restaurare se folosesc în special metode clasice (integrare, consolidare), dar și metode moderne de prevenire și combatere a degradărilor, prin utilizarea unor produse noi, a tehnologiei moderne și prin studierea documentației privind noile descoperiri în domeniu. Se fac cercetări în domeniul investigațiilor fizico-chimice și biologice în vederea adoptării noilor descoperiri din aceste domenii în activitatea de restaurare.
Valorificarea rezultatelor de conservare-restaurare din muzeu nostru, precum şi ale colegilor din reţeaua muzeală, se realizează anual prin organizarea unei expoziţii de conservare-restaurare, a Conferinței Naționale de Conservare-Restaurare „Doina Darvaș (CONScience), precum şi prin publicarea unui volum de specialitate, buletinul Restitutio (bilingv) ce conține lucrările conferinţei din anul anterior.