Ostrov household, Constanţa county, sec. XIX
Provenind de pe malul Dunării, gospodăria săteanului Marin Câinoiu din satul Ostrov a fost transferată în muzeu în anul 1959, fiind reprezentativă pentru arhitectura rurală românească din Dobrogea secolului al XIX-lea. Atât anexele gospodărești, cât și obiectele de inventar, ilustrează principalele ocupații ale locuitorilor din zonă: viticultură, pescuit, agricultură, albinărit și creșterea animalelor.
Ansamblul include casa, cuptorul pentru pâine și hambarul. Casa are un plan alungit și este ridicată pe un postament de lut amestecat cu paie tocate, cu pereții dintr-o rețea de nuiele din carpen și furci de stejar lipite cu lut. Acoperișul în patru pante line are învelitoare din olane. La fațada principală, prispa joasă cu stâlpi și capiteluri frumos modelate, vopsite în roșu, constituie principalul element de decor.
În plan, casa cuprinde tinda mediană, camera de locuit, camera pentru oaspeți („camera curată”) și o magazie, ce adăpostește unelte agricole, viticole și de pescuit.
În tindă, notăm cele două „hogeacuri” (vetre libere cu horn) care adăpostesc și gurile de foc ale sobelor „oarbe” din încăperile alăturate. În fiecare dintre camere se află paturi joase din chirpici. Interiorul încăperilor de locuit se individualizează prin bogăția, varietatea și frumusețea țesăturilor lucrate din lână, borangic și bumbac (ștergare de perete, fețe de masă, cearceafuri, perdele). Printre acestea, se remarcă compozițiile cu „păsări de baltă”, „călăreți”, „femei cu umbrele”, „femei croșetând” etc.
Mai multe obiecte de uz gospodăresc fac dovada conviețuirii românilor cu minoritățile turcă, tătară și bulgară: „sinia” (masă mică, joasă, de forma unei pălării întoarse), „bracace” (găletușe), tigăi, tingiri cu capac, tăvi, platouri, căldări de aramă etc.