Opinion

“Am citit mai multe mesaje despre ,, Cultura in pericol ,,. As schimba si as spune ,, Cultura din nou in pericol,, . Ma întreb de ce la fiecare intenție de reforma , primele care au de suferit sunt instituțiile de cultura ? Oare nici după mai bine de 30 de ani nu ne dam seama cât de importantă este cultura pentru renașterea unui popor care mai bine de 40 de ani a stat plecat sub povara comunista ? Nu ne putem întoarce la trista experiența a comasării si desființării . Nu putem sa reducem instituțiile culturale si cultura însăși, la o numărătoare cu bile albe si negre , pentru contabili care au absolvit facultatea cu nota 5 . Am trecut deja prin toate astea si înainte de 1989 si s- a constat ca o asemenea abordare nu face decât sa distrugă iremediabil instituții si puținii specialiști care mai rezista pe baricada apărării patrimoniului cultural din muzee. Au articolele referitoare la cultura , din preconizata ordonanta , un fundament real , bazat pe o analiza pertinenta a instituțiilor culturale ? Instituții care fac eforturi sa tina tânăra generație in contact cu propria cultura si sa le dea tinerilor o identitate de care au nevoie ? Depinde cine vrem sa fim: moștenitorii unei culturi de calitate sau doar cei care fredonează înjurături pe stadioane ? Dacă nu avem nevoie de cultura atunci putem distruge muzee, teatre si filarmonici făcând prin comasare niște struto- cămile șchioape care nu vor ajunge nicăieri si nu vor reprezenta nimic . Dacă aceasta criza este temporara atunci de ce sa desființăm cultura si după ce totul trece sa căutam in coșul de gunoi al istoriei noastre , instituțiile pe care le- am aruncat acolo fără niciun folos real?
What do we gain if we abolish culture and the institutions that serve it? Nothing for the economy and the country. We are so few. If we compare with former communist countries, our culture is the worst budgeted. Do we want to sink it even more? Then stop talking in your lordships' speeches about tradition, Romanians, love of country, ancestors and more and more. Things that culture supports and that you only see from time to time on the buttonhole of a gentleman or as a brooch on a lady, aspirants to Euro positions.
That's why all of us in museums stand in solidarity and draw attention to the fact that a country without culture is a country on the way to extinction. We preserve in museums the memory of the place called Romania. If you hit these institutions you will cause an amnesia that the generations to come will feel deeply."
 
Prof. Dr. Paula Popoiu, manager of the National Museum of Dimitrie Gusti Village.

Date

Aug 12 2023- Dec. 31 2023
Completed

Time

8:00 - 18:00

Location

INTERNET
online

Organizing

NATIONAL MUSEUM OF THE "DIMITRIE GUSTI" VILLAGE

Subscribe to our Newsletter!

Get the latest news, exclusive offers and museum updates.

VIRTUAL TOUR OF THE VILLAGE MUSEUM

Presentation of the Village Museum