Restituiri – Forme, culori, timp

Expoziţia Restituiri – Forme, culori, timp constituie o dovadă a preocupării specialiştilor din Laboratorul de Conservare şi Restaurare al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” privind  cercetarea, conservarea şi restaurarea bunurilor culturale. Aceasta cuprinde aproape o sută de obiecte conservate şi restaurate pe parcursul anului 2019. O parte dintre bunuri aparţin inventarului unor obiective din expoziţia permanentă în aer liber, altele fac parte din colecţiile muzeului (Ceramică, Lemn, Metal, Hârtie, Religioase, Port popular, Textile, Obiceiuri, Ţări străine) sau din colecţiile altor instituţii de cultură care au apelat la specialiştii noştri pentru restaurarea lor.

Dovezi ale capacităţii creatoare a fiinţei umane, obiectele expuse impresionează prin diversitatea formelor şi rafinamentul cromatic, prin triumful materiei din care au fost realizate, în confruntarea cu trecerea ireversibilă a timpului, cu acţiunea distructivă a factorilor de degradare. Realizate în scop utilitar sau estetic, bunurile exprimă anumite concepţii de viaţă şi convingeri specifice unui timp mai îndepărtat sau mai apropiat (secolul al XIX-lea, secolul al XX-lea).

Timpul constituie o noţiune complexă şi controversată. Oamenii l-au definit în mod diferit, mulţi dintre ei considerând că este un concept abstract, convenţional, relativ, misterios. Însăşi tridimensionalitatea timpului (trecut, prezent şi viitor) se află sub semnul întrebării. Cu toate acestea, timpul face parte din viaţa noastră, în activităţile zilnice raportându-ne constant la el. Timpul ne ajută să programăm întâlniri, să participăm la anumite evenimente, să stabilim durata şi ordinea în care se produc acestea. El străbate Universul ca un fir nevăzut, despărţind sau apropiind clipe, ore, perioade istorice, oameni. Timpul contribuie la estomparea până la uitare a unor gânduri, idei, sentimente sau la renaşterea acestora, adeverindu-se zicala „timpul le rezolvă/ vindecă pe toate”.

Dorind să măsoare timpul, oamenii au inventat ceasul, un instrument cu o evoluţie impresionantă. În expoziţie sunt prezentate câteva tipuri de ceasuri din colecţia Muzeului Naţional al Satului, restaurate de specialiştii noştri: ceasuri de perete produse în Zona Munţilor Pădurea Neagră, Germania, secolul al XIX-lea – ceasuri de perete cu pendul și cadran pictat pe lemn, un ceas de perete cu pendul şi cadran pictat pe sticlă, ceasuri de perete cu pendul și cuc; ceasuri deșteptătoare produse în România şi în Italia.

Alte obiecte expuse aparţin unor categorii tipologice distincte: ceramică etnografică – farfurii, cancee, ulcioare; hârtie – hărţi, partituri muzicale, fotografii de familie; lemn – piese de mobilier; unelte agricole – plug, furcă pentru fân; metal – maşină de scris; arme (iatagan, pistoale, corn pentru praf de puşcă); obiecte de uz casnic și gospodăresc – balanţă, prăjitor şi râşniţă pentru cafea, cutii pentru păstrat cafea și tutun; cazan pentru magiun, pirostrii; obiecte de cult – icoane pe sticlă; instrumente muzicale – gramofon, plăci pentru gramofon/patefon; textile – costume populare femeieşti şi bărbăteşti; ştergare, marame; un obiect ce ilustrează obiceiurile de iarnă din spaţiul românesc – Capra; o tapiserie din colecţia Muzeului Național de Artă Contemporană.

Expoziţia Restituiri – Forme, culori, timp oferă celor interesaţi posibilitatea cunoaşterii unor bunuri culturale conservate şi restaurate, dovedind faptul că şi în domeniul restaurării ştiinţifice a patrimoniului cultural „există un timp pentru toate”.

Iuliana Popescu, cercetător ştiinţific, curatorul expoziţiei

The event is finished.

Date

06 Nov 2019 - 31 Dec 2019
Expired!

Time

09:00 - 17:00

Location

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”
Șoseaua Kiseleff, nr. 28-30 Bucuresti, sector 1, România

Organizer

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
September

October 2020

November
MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
28
29
30
1
2
3
4
Events for 28 September
Events for 29 September
Events for 30 September
Events for 1 October
Events for 2 October
Events for 3 October
Events for 4 October
5
6
7
8
9
10
11
Events for 5 October
Events for 6 October
Events for 7 October
Events for 8 October
Events for 9 October
Events for 10 October
Events for 11 October
12
13
14
15
16
17
18
Events for 12 October
Events for 13 October
Events for 14 October
Events for 15 October
Events for 16 October
Events for 17 October
Events for 18 October
19
20
21
22
23
24
25
Events for 19 October
Events for 20 October
Events for 21 October
Events for 22 October
Events for 23 October
Events for 24 October
Events for 25 October
26
27
28
29
30
31
1
Events for 26 October
Events for 27 October
Events for 28 October
Events for 29 October
Events for 30 October
Events for 31 October
Events for 1 November