29 August 2019

VASILE PARIZESCU

VASILE PARIZESCU

(25 octombrie 1925 – 28 august 2019)

A plecat dintre noi, Vasile Parizescu, militar, pictor, om de ştiinţă, desenator, scriitor, colecţionar de artă, expert naţional in arta modernă şi contemporană. Din decembrie 1989 Vasile Parisescu (Parizescu) a iniţiat, fondat şi condus Societatea Colecţionarilor de Artă din România.
“M-am condus după principiul: Nu aştepta niciodată răsplată. Singura si adevărata răsplată este satisfacţia muncii tale. Totul am făcut cu pasiune: armata, ştiinţa, scrisul, pictura, colecţionatul, dragostea de ţară si familie. Nu am pictat niciodată urmărind un anume scop lucrativ, ci am făcut-o ca un joc, dintr-o mare bucurie, dintr-o mare pasiune; am fost criticat pentru această părere despre pictură care este un lucru atât de serios, de dificil şi, evident, celor care au făcut-o le-am dat oarecum dreptate; pentru mine era un joc spiritual, un joc al raţiunii, însă aprig şi de nedescris. A fost o viaţă întreagă o mare pasiune, o mare dragoste şi este încă, şi marile iubiri nu se clamează, nu se împărtăşesc întregii lumi; ele se şoptesc în spaţiul spiritual atunci când sunt singur, eu şi natura.”

(Vasile Parisescu (Parizescu) – Gânduri despre pictura mea, Album “Vasile Parizescu”, p.54, Editura Arta Grafică, 1994)

Toti cei care l-am cunoscut candva sau am lucrat cu domnul general Parizescu  suntem consernati de disparitia lui pe care o doream  mai indepartata. Ne exprimăm profundul regret pentru moartea acestui mare om care a luat cu sine o lume de rafinament si eleganta .

Numele său va rămâne înscris în istoria artei si  în galeria celor mai importanți colecționari din România !

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Condoleante familiei!

 

Imagine Vasile Parisescu (Parizescu) ©http://evelinepauna.ro/2015/11/18/vasile-parizescu-familia-mea-se-inrudeste-si-cu-nobilii-francezi-si-cu-pictorul-theodor-aman/