120 de ani de la nașterea lui Gheorghe Focșa

Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti vă invită miercuri, 17 mai 2023, de la ora 12.00, la evenimentul dedicat celui care a fost unul dintre ctitorii acestui muzeu și directorul lui timp de 30 de ani: Gheorghe Focsa.

Puțini sunt cei care știu că de numele lui Gheorghe Focsa este legată salvarea muzeului după 1947 când oficialii comuniști au decis închiderea și mutarea lui la Mogoșoaia.

Gheorhe Focşa a fost un om care a ţinut foarte mult la muzeul ăsta! Muzeul era viaţa lui. În primul rând că făcuse parte din echipele regale care au constituit muzeul. Sigur că îl durea sufletul când vedea ce se întâmplă cu muzeul. (…) la scurtă vreme s-a pus din nou problema să se desfiinţeze muzeul, el a stat în faţă la arhondaric şi când a venit primarul Bucureştiului cu buldozerele să înceapă demolarea, Focşa a stat în faţă şi a spus: “ Eu de aici nu mă mut. Ori treceţi peste mine, ori nu intraţi.” Ceea ce era un curaj destul de mare pe vremea aceea. Apoi a umblat peste tot să îi convingă să renunţe la ideea desfiinţării. La ministerul culturii era un reprezentant sovietic care era consilier şi trebuia să îşi dea avizul pe tot felul de lucruri. Din câte am înţeles, s-a dus la acela şi a primit următorul răspuns:” Nu. Este istoria naţiunii. Nu se poate.” Şi, pentru moment, s-au liniştit apele.”, acad. Georgeta Stoica, unul dintre colaboratorii lui Gheorghe Focșa,  în interviul acordat Revistei Sinteză.

Expoziția de față, deschisă în Sala H.H. Stahl, va cuprinde fotografii din Arhivă Muzeului satului, scrisori, ordine și medalii primite de Gheorghe Focsa, biroul lui, aparatul de fotografiat folosit pe teren în timpul cercetărilor și multe alte obiecte care ne amintesc de cel care a dorit să fie înmormântat în locul pe care l-a iubit atât de mult.

Date

17 mai 2023 - 15 iul. 2023
Terminat

Time

9:00 - 19:00

Locație

Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti"
Șoseaua Kiseleff, nr. 28-30

Organizator

Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti"

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului