ATELIERE DE WEEK-END LA MUZEUL SATULUI
Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” organizează, în perioada mai – septembrie 2017, ateliere de ouă încondeiate și dansuri populare – ca o oferta permanentă pentru publicul vizitator.
Acestea fac parte din programul de pedagogie muzeală Muzeul altfel/ Muzeul meu european, program activ și interactiv de inițiere în tainele meșteșugurilor tradiționale, de socializare, de a petrece în mod armonios timpul liber în familie!
Proiectul își propune dezvoltarea respectului față de cultura românească integrată în cea europeană. Publicul are posibilitatea de a participa la atelierul de ouă încondeiate unde vor putea ”scrie” ouă cu ceară folosind ”chișița”; motive florale, vegetale, skeomorfe, zoomorfe vor fi învățate de-a lungul a 5 săptămâni de către meșterii populari din Bucovina invitați la muzeu.
La atelierul de dansuri populare vor putea fi învățate hora, sârba, ciulandra, alunelul, hațegana etc. de-a lungul a 5 săptămâni de către coregrafii invitați la muzeu.
Atelierele de week-end sunt disponibile publicului vizitator în limita locurilor disponibile, atât pentru copii (+3 ani) cât și pentru adulți (+20 ani) spre a descoperi lumea satului prin meșteșuguri, cântec și joc dar și… joacă educativă!
PROGRAM |
SÂMBĂTĂ, 27 MAI, 10 IUNIE, 17 IUNIE, 26 AUGUST, 23 SEPTEMBRIE
DANSURI POPULARE 12.00 – 13.30, FOIȘORUL DE VARĂ |
DUMINICĂ, 28 MAI, 11 IUNIE, 18 IUNIE, 27 AUGUST, 24 SEPTEMBRIE
INCONDEIAT OUĂ 12.00 – 13.30, BISERICA DRAGOMIREȘTI |
TAXE ATELIER (90 MINUTE)
INCONDEIAT OUĂ – 20 LEI/PERSOANĂ (10 LOCURI)
DANSURI POPULARE – 20 LEI/PERSOANĂ (15 LOCURI)
Coordonatori:
Valeria Fercal – încondeiat ouă
Simona Leasă – dansuri populare
Înscrieri și alte informații:
Andreea Majuru – programe.culturale@muzeul-satului.ro, 0724 331 741
Oul este maica formelor, a tuturor formelor – spunea Brâncuşi.
Încondeierea ouălor este un meşteşug de mare sensibilitate şi rafinament. Tradiţia încondeierii este ridicată la nivel de artă, fapt ce poate fi observat în mai toate regiunile ţării, dar în special în Bucovina şi în Vrancea unde se păstrează motivele decorative din simbolistica românească precum spicul, frunza şi crucea.
Muzica reprezintă una din cele mai importante parți ale existenței poporului român. Încă din timpurile mai vechi, dansul a fost cea mai apreciată formă de distracție. La marile sărbătoari, satenii se adunau în centrul satului și ”încingeau hora cu același patos cu care lucrau și pământul” – spunea prozatorul român Liviu Rebreanu.
Totodată, la nunți și botezuri precum și la târguri și iarmaroace, dansul își avea momentul și locul de cinste.