CASA POVEȘTILOR

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 11 noiembrie 17 decembrie 2017 ateliere de week-end pentru copii (5-10 ani) sub egida “Casa Poveştilor”. Scopul acestor ateliere este acela de a promova poveştile şi basmele româneşti. Cei care ne vor ajuta să facem acest lucru sunt actorii, scriitorii şi copii.

Programul acestor ateliere este:

Weekend 11-12 Noiembrie 2017

Sâmbătă și Duminică, orele 10.00 – 11.00, 8 copii intre 5-10 ani/atelier/5 lei participarea

Primul week-end este dedicat poveștii “Hansel şi Grettel”. Scrisă de Fraţii Grimm, povestea noastră îşi propune să dezvolte în rândul copiilor participanți  aptitudini de socializare, comunicare şi creativitate (verbală, nonverbală, psihomotorie), dar şi redarea ei intr-o interpretare proprie, dând viaţă  personajelor descoperite de copii în cadrul atelierului.

Atelierul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 5 – 10 ani și este coordonat de actrița Vera Linguraru, Teatrul Ion Creangă din București.

 

Weekend-urile 18-19 Noiembrie, 25-26 Noiembrie, 9-10 Decembrie și 16-17 Decembrie

Căsuța poveștilor de ieri și azi…

Sâmbătă și Duminică, orele 10.00 – 11.30, 10 copii intre 6-9 ani/atelier/20 lei participarea

Atelierele se constituie din două părți: lectură interactivă de basme românești și povești contemporane cu tâlc și activități creative inspirate din povești. Acestea se desfăşoară în fiecare sâmbătă și duminică, între orele 10.00 – 11.30 și sunt coordonate de Raluca Mărgean – specialist educație alternativă, după următorul grafic având o tematică specifică de fiecare dată:

18-19 Noiembrie – Povești românești de ieri și azi. Viața înainte și după TV, tabletă, telefon

Sâmbătă vom spune povești românești și ghicitori și vom vorbi despre viața românilor înainte de apariția televizorului, vom face șezătoare și vom desface porumbul.

Lectură: Povești românești vechi/ Mișu Mâncăciosul-G. Coșbuc/Ghicitori și cimilituri

Duminică vom descoperi prin lectură cum ne-a schimbat viața televizorul și jocurile pe calculator și vom încerca să ne reconectăm la natură. Vom vizita instalațiile de tehnică populară (teascul pentru ulei, presele pentru struguri, teascul pentru zdrobit mere), vom bea suc proaspăt de mere și vom gusta pâine cu gem.

Lectură: Atacul televizoarelor-Victoria Patrascu/ Paradisul lui Mimi si Tibi-Ioan Antoci

25-26 Noiembrie – Obiceiuri și tradiții de Sf Andrei

Sâmbătă vom afla cum au apărut superstițile și obiceiurile străvechi și de ce se temeau oamenii de vrăjitoarele de la miazănoapte. Vom crea sperietoare de vrăjitoare și ne vom distra cu Turta lui Andrei

Lectură: Povești românești cu Baba Cloanța și Muma Zmeilor

Duminică vom citi povești cu vrăjitoare moderne și vom afla dacă vrăjitoarele sunt tot așa de înfricoșătoare sau sunt mai degrabă haioase și prietenoase. Vom face propriile noastre vrăji și vom descoperi de ce ne temem în ziua de azi.

Lectură: Povestea celor trei vrăjitoare toante-Simona Epure și alte povești cu vrăjitoare moderne

9-10 Decembrie – Reinventarea poveștilor clasice și descoperirea poveștilor moderne românești

Sâmbătă vom reinventa poveștile clasice nemuritoare și vom confecționa păpuși de poveste. Ce-ar fi dacă Albă ca zăpada va deveni Albastră ca cerneala?

Lectură: Albastră ca Cerneala – Octav Pancu Iași și alte povești cucuiete

Duminică vom vedea care sunt poveștile de azi pe care le citim cu părinții noștri înainte de culcare și ne vom distra cu căsuțe de hârtie.

Lectură: Mi-e dor de tine-Cristina Donovici și alte povești dinainte de culcare

16-17 Decembrie – În așteptarea lui Moș Crăciun. E timpul poveștilor și legendelor românești de iarnă

Sâmbătă și duminică vom citi povești și legende românești de iarnă, vom afla tradițiile de Crăciun și ne vom delecta făcând globulețe pentru pom, ghirlande și alte accesorii pentru Bradul de Crăciun.

Lectură: Povești si legende de Crăciun, Păcălici și Moș Crăciun-Nicolae Labiș

Atelierele Căsuța poveștilor de ieri și azi…se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6 – 9 ani, preţul este de 20 lei/copil/atelier (include materiale şi uneltele necesare) și vor avea loc în Casa Saschiz din incinta Muzeului; punctul de întâlnire – Poarta Transilvania, Satul Nou – intrarea din Parcul Herăstrău/Arcul de Triumf.

Înscrieri:         telefon: 0724 331 741

                              e-mail: programe.culturale@muzeul-satului.ro.

                              Responsabili proiect: Cornel Dumitrescu si Andreea Majuru

CASA SASCHIZ

Casa Saschiz din Satul Nou provine din localitatea Saschiz, situată în Podişul Târnavelor, sat colonizat de saşi la începutul sec. al XIII-lea. „Saschiz” (germ. Keisd) este denumirea de origine maghiară Szasz Kezd (Kezdul Săsesc), satul fiind colonizat cu saşi în anii 1200-1224, concomitent cu zona Sighişoarei. Românii din Saschiz se ocupau cu păstoritul, crescând numeroase turme de porci şi vite, dar se îndeletniceau şi cu agricultura. Ulterior au preluat de la saşi şi meşteşugurile cojocăritului, olăritului, dogăritului, fierăritului. Obiceiul românilor de a-şi da copii să slujească la saşi pentru a deprinde meserii s-a păstrat până după al doilea război mondial. Arhitectura este de influenţă săsească, casele fiind amplasate de obicei cu frontonul îngust la drum. Gospodăriile sunt închise cu ziduri şi porţi masive.

Casa transferată în muzeu a fost ridicată în anul 1762 în locul numit „Românime”. Construită din bârne masive de stejar de dimensiuni impresionante, cioplite rudimentar cu barda şi îmbinate în cheutori „nemţeşti”, are două încăperi: tinda şi camera de locuit.

Gospodăria este completată de cuptorul de pâine, construit din cărămidă şi protejat de un şopron, şi de împrejmuirea cu gard din zid de cărămidă acoperit cu ţiglă şi poartă mare de lemn.

Reamenajarea acesteia ca loc pentru ”povestit” face parte din programul de educație muzeală Căsuța cu povești. Povestea pe care casa o redă copiilor prin modul de amenajare este Hansel și Grettel – Frații Grimm. Recuzita poveștii – păpușile bi-ba-bu, marionetele, pernuțele în formă de animale și colajele textile este realizată de artistul plastic Ana Ponta.

Casa se află lângă Locul de joacă pentru copii unde se regăsesc Caruselul, leagănele, balansoarele și casuța din copac – un întreg univers al copilăriei!

ACTORI SI POVESTITORI

Vera Linguraru este actriță la Teatrul Ion Creanga din București. Aceasta este licențiată a Universității de Artă Teatrală din Târgu Mureș din anul 2000 și a jucat pe scenele Teatrului Dramatic Fanny Tardini, Constanţa și Teatrului Urmuz, Tulcea. Pe lângă rolurile din teatru aceasta are o bogată în lumea filmului. Amintim: Măicuţa în Ruga, regia Ioana Dorobanţu, TVR 1, Magdalena în Noro, regia Radu Gabrea, 2002, Safta în Detectiv fără voie, regia Silviu Jicman, 2001, Gardiana de drept comun în Binecuvântată fii, închisoare, de Valeria Grossu, regia Nicolae Mărgineanu, 2001, Dana în Maria, regia Călin Netzer, 2003. Este coordonator al proiectul Clubul Micului Actor în care îi învață pe copii tehnici de socializare şi de comunicare cu cei din jur.

Raluca Margean este fondator al proiectului Bucuria Lecturii, care își propune organizarea unor Cluburi de lectura si dezvoltare personala (target de varsta 3-6 ani si 6-9 ani), in cadrul carora acestia sa-si dezvolte anumite abilitati personale prin lectura si diverse activitati creative. Aceasta are experienta in lucrul cu copiii fiind prezenta de fiecare data la Targurile de carte din Bucuresti in calitate de povestitor si organizator de jocuri creative pe baza cuvintelor din cartile de povesti mai vechi si mai noi.

Date

11 nov. 2017 - 17 dec. 2017
Terminat

Time

9:00 - 17:00

Locație

Satul nou
Şos. Kiseleff nr. 28
Categorii

Organizator

Iuliana Grumazescu
Phone
0721219618
Email
iuliana_grumazescu@yahoo.com

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului