CONscience 2014
În perioada 4-6 noiembrie 2014, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” a organizat, ca în fiecare an, Conferinţa naţională de conservare – restaurare „Doina Darvaş”, ediţia a VIII-a, cu tema Realităţi şi soluţii ale specialiştilor în domeniul conservării şi restaurării patrimoniului din România anului 2014, care a adunat peste 80 de participanţi şi 59 de lucrări.
Secţiuni CONScience 2014:
Cercetarea patrimoniului în vederea conservării şi restaurării
Conservarea, depozitarea şi expunerea patrimoniului mobil
Salvarea patrimoniului imobil din România la 50 de ani de la adoptarea Cartei de la Veneţia
În cadrul sesiunii a avut loc şi o masă rotundă privind reducerea numărului specialiştilor în domeniu şi necesităţile formării şi pregătirii continue a acestora.
Cu aceeaşi ocazie a fost vernisată expoziţia Restituiri, în care au fost expuse mai mult de 150 de bunuri cultural-artistice, atât din patrimoniul muzeului cât şi de la beneficiari externi, acestea fiind conservate şi restaurate de către specialiştii atestaţi din cadrul Laboratorului de conservare – restaurare. Piesele prezentate, de o deosebită valoare istorică, etnografică, teologică şi estetică, datează din secolul al XIX-lea şi al XX-lea. Principalele categorii prezente în expoziţie au fost obiecte de cult, obiecte de uz gospodăresc, piese de mobilier şi de port popular, textile folosite în interiorul ţărănesc, obiecte din lemn şi metal folosite pentru vânătoare, precum şi obiecte pe suport papetar.
Un alt vernisaj desfăşurat în timpul derulării conferinţei a fost cel al expoziţiei Restauratori români: arhitectul Horia Teodoru – 120 de ani de la naştere, realizate sub egida Institutului Naţional al Patrimoniului şi a Uniunii Arhitecţilor din România, din Fondul „Timbrul Arhitecturii” 2014.
Cu ocazia conferinţei a fost lansat buletinul de conservare – restaurare Restitutio, numărul 8, ediţie bilingvă Ro-En, care conţine articolele susţinute în cadrul CONScience 2014.