CONscience 2020
Restaurarea bunurilor cultural-artistice – o datorie de suflet
Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” organizează în fiecare an – începând din 2006 -, Conferința Națională de Conservare-Restaurare “Doina Darvaș”, cu acronimul CONScience. Conferința constituie un bun prilej de întâlnire a specialiștilor din întreaga țară, pentru a face schimb de experiență, pentru a prezenta cazuri reale și soluții concrete de rezolvare a problemelor specifice lor. Rezultatele cercetării, conservării și restaurării patrimoniului cultural prezentate în cadrul Conferinței sunt publicate în Buletinul de Conservare-Restaurare Restitutio.
Buletinul Restitutio nr.13, publicat anul acesta cuprinde un număr de douăzeci și șase de lucrări prezentate de către specialiști în cadrul celor trei secțiuni ale Conferinței “Doina Darvaș”:
a) Cercetarea științifică de laborator
b) Studii de caz în conservarea și restaurarea patrimoniului construit
c) Metode moderne de conservare și restaurare a patrimoniului cultural mobil
În contextul Conferinței “Doina Darvaș”, specialiștii Laboratorului de profil al Muzeului Național al Satului prezintă și expoziția de obiecte conservate și restaurate. Anul acesta evenimentul este organizat sub genericul Restituiri – pământ, apă, aer, foc și cuprinde un număr de peste două sute cincizeci de bunuri culturale din patrimoniul instituției noastre, care au fost supuse unor intervenții de specialitate, cu diverse grade de dificultate. Bunurile expuse prezintă o mare diversitate, sunt foarte valoroase și au fost atent selectate din colecțiile muzeului, pentru a ilustra cele patru principii fundamentale ale existenței – pământul, apa, aerul și focul, elemente definitorii pentru viața satului românesc. Cei interesați vor avea prilejul să descopere în expoziție bunuri etalate în premieră, care fac dovada preocupărilor permanente ale cercetătorilor, conservatorilor, restauratorilor și investigatorilor de a cunoaște patrimoniul cultural și de a-i prelungi existența.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 11 decembrie 2020 – 31 martie 2021, de miercuri până duminică, între orele 9.00 – 17.00, la Sala ”Gheorghe Focșa”, intrarea din Kiseleff 28.