Costume românești și costume marocane

Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti împreună cu Fundația Naționala a Muzeelor din Maroc și Ambasada României în Maroc organizează în perioada 25 septembrie- 18 decembrie a.c., la Rabat, la Muzeul Național al Bijuteriilor din Rabat, expoziția “Costume Românești și Costume Marocane”.

Expoziția aduce în prim plan diversitatea portului feminin tradițional și a accesoriilor care pun în valoare valențele estetice ale acestuia. Vor fi etalate un număr de 25 costume femeiești din mai multe zone etnografice ale țării Muntenia, Banat, Oltenia, Transilvania, Moldova și Dobrogea datate sf. sec. al XIX-lea – înc. sec. al XX-lea. Între acestea, vor fi reprezentate și costume de saşi, bulgari, turci, greci ca o mărturie a multiplelor influenţe etnice. Alături de acestea, publicul vizitator va avea ocazia să regăsească costumul de aromâni (mai puțîn cunoscut în afara Europei ), dar și o selecție de bijuterii tradiționale care adăugau strălucire și rafinament costumului de sărbătoare din principalele regiuni etnografice ale României și care subliniau și rolul social al familiei din care provenea purtătoarea costumului. Alături de costumele tradiționale, în cadrul expozițional vor fi prezentate piese ceramice din Oltenia (ulcioare de nuntă și farfurii), olăritul fiind unul dintre primele meșteșuguri practicate de oameni.

Dialogul creat încă de la prima expoziției organizată la Muzeul Satului din București, între Maroc, prin intermediul ambasadei de la București, și România, va continua în frumoasa capitală a Marocului, Rabat. Alături de costumul tradițional românesc, caftanul  (piesă de costum întâlnită și în istoria costumului românesc, purtat în casele nobililor sau în casă regală) va sublinia și va provoca dialogul dintre două țări, a căror prietenie veche este pe cale de a fi sudată prin cultură, acea punte care creează legături directe și trainice între popoare, care deși se află în spații geografice diferite, au elemente culturale comune. România a fost și este încă o poartă între Orient și Occident, o cărare cu dublu sens, în care valorile au circulat liber și s-au influențat reciproc.

Și de asemenea nu uităm și subliniem cu plăcere acest eveniment – că de Ziua Națională a României, la 1 decembrie 2022, în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, la Rabat, a fost adoptată decizia privind înscrierea „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

Date

25 sept. 2024 - 18 dec. 2024
În desfășurare

Time

10:00 - 18:00

Locație

Ambasada României în Regatul Marocului
Rabat

Organizator

Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti"

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului