Home Evenimente Expoziții Temporare EXPOZIȚIA ”ACASĂ, LA ORIGINI”

EXPOZIȚIA ”ACASĂ, LA ORIGINI”

Până la data de 25 septembrie, de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00, la Casa GLOD din incinta Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti” puteți vizita expoziția de fotografie  “Acasă, la origini” organizată de Asociația La blouse roumaine – IA, Fundația Comunitară Țara Făgărașului și Muzeul de Pânze şi Poveşti Mândra.

Expoziția prezintă prima etapă de cercetare a portului popular din mai multe comunități din Țara Făgărașului, cu detalii de specific, particularități și identitate locală. Comunitățile vii, implicate în proiect, sunt: Beclean, Calbor, Copăcel, Drăguș, Grid, Ileni, Lisa, Mărgineni, Mândra, Perșani, Râușor, Șercaia, Sâmbăta de Jos, Sâmbăta de Sus, Veneția de Jos, Șona, Ucea de Sus și Grupul Șezători în Țara Făgărașului.

Proiectul a luat naștere în urmă cu 2 ani, în plină pandemie, când comunitatea “La Blouse Roumaine” a propus, pentru Ziua Universală a Iei 2020, tema Acasă, la origini. În acel an, de Rusalii, a debutat o amplă campanie de recuperare identitară a portului tradițional românesc, așa cum este el purtat și păstrat în zilele noastre. O mărturie despre apartenența la o familie, un neam și o cultură. În Țara Făgărașului, familii din peste 20 de comunități s-au lăsat fotografiate de fotografi voluntari ca să rămână mărturie peste ani.

Pe timpul verii 2022 expoziția, itinerantă, a putut fi vizitată în fiecare weekend, Duminica, la Biserica din fiecare sat inclus în proiect, dar și  în alte spații culturale. Cu această ocazie, fiecare comunitate a creat o adevărată sărbătoare. Același lucru se va întâmpla sâmbătă, 10 septembrie, în curtea Gospodăriei Drăguș din incinta Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, începând cu ora 14, unde vor fi prezenți reprezentanții tuturor comunităților implicate în proiect.

Date

10 - 25 sept. 2022
Terminat

Time

10:00 - 18:00

Locație

Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti"
Șoseaua Kiseleff, nr. 28-30

Organizator

MUZEUL NAȚIONAL AL SATULUI „DIMITRIE GUSTI”

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului