Expoziția „Un veac de frumusețe”, la Muzeul Goethe din Düsseldorf
În perioada 7 – 14 septembrie 2018, la invitația Asociaţiei Culturale Româno-Germane Atheneum e.V. din Düsseldorf și a Muzeului Goethe din Düsseldorf (fosta reședință a Principelui Carol I), Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” va participa la festivitățile prilejuite de sărbătorirea Centenarului Marii Uniri la Düsseldorf. Este locul unde, acum 152 de ani, a început istoria Dinastiei Române odată cu momentul în care Principele Carol de Hohenzollern acceptă oferta de a primi tronul României. În cei 48 de ani de domnie ai săi s-au pus bazele statului român modern, s-au construit principalele instituţii politice, economice, culturale și s-a clădit o naţiune.
România Mare s-a născut sub domnia Regelui Ferdinand, după ce suveranul a acceptat să intre în război împotriva Germaniei, patria să mamă. Astfel visul românilor, întregirea țării, s-a împlinit datorită regelui Ferdinand, „un bun român”, care și-a respectat jurământul de credinţă faţă de ţară. Alături de el a fost întotdeauna o femeie puternică: Regina Maria.
Iată de ce, în anul Centenarului Marii Uniri, nu puteam să nu ne gândim și la femeile care și-au petrecut soții la plecarea pe front, care au fost nevoite să plece în pribegie. Este un veac în care femeile românce au trăit adevărate tragedii: în Primul Război Mondial şi-au pierdut soţii, tații, au ajuns în prizonierat, au trăit dramele celui de-al Doilea Război Mondial, au fost aruncate în închisorile comuniste, au pierdut totul de nenumărate ori și au reușit de fiecare dată să se reinventeze și să o ia de la capăt. Dar cel mai important lucru: au știut să nu își piardă frumusețea interioară. Și-au legat numele de descoperiri importante în domeniul medical, de primele salturi cu parașuta, de prima înscriere la o facultate de drept, de prima notă de 10 în gimnastică și de multe, multe altele. Au scris istorii și au fost alături de soții lor atunci când s-a realizat Marea Unire. De fiecare dată, au purtat cu mândrie costumul nostru popular. Regina Maria a făcut cunoscut peste tot în lume portul femeii din satul românesc.
Expoziția „Feminitate şi împodobire. Un veac de Frumusețe” este dedicată femeii din satul românesc care, în ultima sută de ani, a împodobit cu creativitate şi trudă casa, satul, ţara… şi-a dedicat anii împlinirii în Frumos a propriei vieți şi a vieților noastre, palizi moștenitori lipsiți adesea de pasiunea lucrului gândit cu sufletul şi făcut cu mâinile truditoare şi cunoscătoare ale formelor, culorilor şi visurilor țesute în nopțile lungi de așteptare. Femeile au fost „paznici ai porților”, pe care bărbaţii au plecat la război sau să înfăptuiască idealul Marii Unirii şi pe care s-au întors „pe scut sau sub scut”, ele au asigurat echilibrul şi continuitatea vieţii şi au învăluit cu prea frumoase lucruri urâțenia anilor de război şi lupte, a celor de dictatură şi durere. Ele au păstrat în memoria satului Frumosul care a fost totdeauna învingător. De aceea prin această expoziție aducem un omagiu frumuseții şi feminității îndelung răbdătoare, a declarat conf. univ. dr. Paula Popoiu, managerul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.
În cadrul expoziției de la Muzeul Gorthe din Düsseldorf vor fi prezentate costume populare din colecțiile de patrimoniu ale muzeului, de o mare frumusețe și valoare.
Mai multe detalii despre expoziţia „Un veac de frumusețe”: http://muzeul-satului.ro/eveniment/un-veac-de-frumusete/.