FEMINITATE ŞI ÎMPODOBIRE – IA ROMÂNEASCĂ
Purtată cu mândrie atât de ţărăncile simple din satul românesc cât şi de reginele şi principesele României, ia constituie un element de port popular care tezaurizează valori specifice fiecărei zone etnografice, subliniază creativitatea feminină .
Costumul popular femeiesc alcătuit din cămaşă sau ie, fotă, maramă de borangic sau basma bogat decorată, înfrumuseţat cu podoabe caracteristice vârstei, sobru atunci când era purtat la lucru dar preţioas şi elegant când era îmbrăcat la sărbători sau cu prilejul ceremoniilor importante din viaţa oamenilor, prezintă caracteristici speciale fiecărei zone geografice.
Piesa centrală a costumului, ia, a intrat şi în arta universală prin lucrarea marelui pictor francez Henri Matisse, intitulată La blouse roumaine, artistul inspirându-se din frumuseţea iei româneşti.
Reginele şi principesele României au fost atrase de costumul popular românesc pe care l-au adoptat şi l-au purtat cu mândrie în ocazii speciale promovându-l ca pe o emblemă identitară a românilor.
Costumul popular femeiesc este întâlnit şi în arta religioasă din România, în reprezentări iconografice din biserici şi icoane. Un exemplu în acest sens este Sfânta Mare Muceniţă Filofteia de la Mănăstirea Curtea de Argeş, ocrotitoarea femeilor, tinerilor, copiilor, care este înveşmântată în port popular.
La invitaţia ICR – Accademiei di Romania şi a Ambasadei României, în Republica Italiană Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează sub semnul Zilei Universale a Iei şi a Centenarului Marii Uniri Expoziţia ,,Feminitate şi împodobire – Ia românească.
Expozitia a fost itinerata in mai multe orase din italia m- Venetia, Milano, Torino precum şi în alte ţări europene şi a fost înregistrată ca brand avand un succes de public deosebit.
Expoziţia ce cuprinde costume de sărbătoare din diferite zone ale României, ii, dar şi ţesături, ceramică, icoane, obiecte de lemn, fotografii, a fost deschisă în perioada 24 iunie – 24 iulie 2018 la Galeria de Artă a Accademiei di Romania in Roma (Viale della Belle Arti 110).
Evenimentul a fost completat cu demonstraţii ale meşterilor populari contemporani.
Informaţii:
Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”: Şoseaua Kiseleff, 28-30, Bucureşti, 011347 Tel/fax: 021 317 9103;
E-mail: contact@muzeul-satului.ro; relatii.publice@muzeul-satului.ro
Accademia di Romania: Piazza José de San Martin, 1 – 00197 Roma
Tel.: 00-39-06-320.80.24; 00-39-06-320.15.94; 00-39-06-323.67.72; Fax: 00-39-06-3216964
E-mail: accadromania@accadromania.it