Iarmaroc de Sfântul Ilie
Cu ocazia sărbătorii Sf. Ilie Tesviteanul vă invităm la un… iarmaroc! Programul include un târg al meșterilor populari, ateliere de creație pentru copii și adulți, demonstrații meșteșugărești, gastronomie tradițională, lansări de carte – Din tainele voievozilor, de Iustin Cristian Oprea – și ghidajul tematic Oieritul – ocupație străveche a românilor, realizat de cercetătorul etnolog dr. Rusalin Ișfănoni.
În calendarul popular, sărbătoarea Sf. Ilie marchează miezul verii pastorale, când le era permis ciobanilor să coboare în sate pentru prima dată după urcarea oilor la stână. Cu această ocazie, ciobanii tineri sau chiar cei maturi aduceau în dar iubitelor sau soţiilor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multă migală. Tot acum, apicultorii recoltează mierea de albine, activitate numită şi retezatul stupilor. În tradiția populară, au loc practici de pomenire a morților și ofrande rituale, iar oamenii duc la biserică flori și busuioc spre sfințire. Pentru alungarea ploilor torențiale, a vijeliilor și grindinei se făceau vrăji și descântece și tot acum se culegeau plantele de leac.
Evenimentul are loc în perioada 20-21 iulie 2019 și este menit să refacă atmosfera vechilor petreceri câmpeneșți organizate cu prilejul marilor sărbători religioase.
IUSTIN CRISTIAN OPREA
51 de ani, inginer de profesie și autorul volumelor de versuri și proză „Din TAINELE frumosului” și „Din TAINELE voievozilor”.
”Frumusețea vieții la țară, așa cum am perceput-o încă de timpuriu cu sufletul de copil, iar mai apoi sfaturile de viață creștinească culese cu maturitate din scrierile Sfinților Părinți, precum și pătrunderea rostului nostru ca urmași ai ștrămoșilor ce ne-au lăsat moștenire acest „plai cu deal și cu vale”, m-au îndemnat să aștern pe hârtie un cuvânt de suflet cu gândul la aproapele meu.
Astfel, în volumul „Din TAINELE frumosului” am pus grai autentic românesc și rimă perfectă în „Taina iei românești”, „Taina batistei brodate”, „Taina casei de la țară”, „Taina meșteșugului românesc”, „Taina olăritului”, „Taina Mărțișorului” sau „Taina Soarelui”, dar și cuvânt cu înțelepciune pentru toată suflarea, în basmul „Bunătate fără răutate și smerenie fără mândrie”. Totodată, în volumul „Din TAINELE voievozilor” am pus informație istorică, în rimă perfectă, în baladele „Constantin Brâncoveanu”, „Mihai Viteazul”, „Neagoe Basarab” ori „Horea” sau „Baba Novac”, dar și cuvânt cu înțelepciune pentru toată suflarea în basmul „Mintea înțeleaptă, inima bună și faptele de aur”.
În vara lui 2018, cu prilejul „Târgului de Sfântul Ilie” (20-22 iulie), Iustin Oprea a lansat la „Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti”, volumul „Din TAINELE frumosului”, iar cu prilejul evenimentului „La porțile Soarelui. Sânzienele” (23 – 24 iunie 2018), și Târgului de Sfinții Apostoli „Petru și Pavel” (30 iunie – 1 iulie 2018), a prezentat momente de poezie legate de tradițiile și de portul popular românesc.
La prezentarea din 21 iulie 2019, vor fi alături de autor – artista de muzică populară Mărioara MAN GHEORGHE, însoțită de Grupul „Mlădițe Ilfovene”, Clinceni, Ilfov și Iustin Nicolae Oprea – chitară.