La Porțile Soarelui. De Sânziene la Muzeul Satului

Vă invităm vineri, 24 iunie 2022, la evenimentul cultural ”La porțile soarelui. De Sânziene la Muzeul Satului”. Ca în fiecare an, Muzeul Satului readuce în atenție tradițiile și obiceiurile acestei zile: de la împletirea coroniței din flori de Sânziene, la aruncarea ei pe casă, de la portul unei cămeşi, până la descifrarea simbolurilor cusute pe ea și participarea la târgul de Sânziene.

În cadrul evenimentului, vizitatorii mari și mici vor învăța multe lucruri despre plante: de la culori și forme, până la proprietățile lor curative, în cadrul unor ateliere care vor fi susținute de studenți ai Universității Naționale de Arte București – Departamentul Arte textile și Design Textil, clasa conf. univ. dr. Daniela Frumușeanu și de profesorul biolog Gianina – Ionela Marinescu, din Zimnicea, jud. Teleorman. Obiceiurile de odinioară, pe care oamenii le practicau în  ziua de Sânziene, vor fi reconstituite de membrii  Ansamblului Vatra Hărmanului din Brașov.

Copiii și adulții vor avea ocazia de a participa la atelierul de confecționat coronițe din sânziene. De asemenea, cei care doresc să afle cum se coase și brodează o ie pot participa la atelierul intitulat ”Călători prin tradiții… de vară”.

Și nu în ultimul rând, vizitatorii vor avea are ocazia să își cumpere de la târg, de la meșterii populari prezenți la eveniment produse din registrul țesăturilor și nu numai –  ii, cămăși, ștergare, brâie, marame, trăistuțe, opinci, podoabe și alte accesorii, flori, produse de sezon. 

În credința populară, Sânzienele erau considerate a fi niște femei frumoase, divinități nocturne care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, fac să rodească ogoarele, înmulțesc animalele și păsările, lecuiesc bolile și suferințele oamenilor. În noaptea când se deschid cerurile, fetele strâng flori de Sânziene și le pun sub pernă pentru a-și visa ursitul.

În dimineața de Sânziene, înainte de răsăritul soarelui, oamenii strângeau buchete de Sânziene pe care le împleteau în coronițe și le aruncau pe acoperișul caselor. Se consideră că omul va trăi mult în cazul în care coronița rămânea pe casă sau, dimpotrivă că va muri repede, atunci când coronița alunecă spre marginea acoperișului sau cădea de pe acoperiș. Sărbătoarea Sânzienelor marchează mijlocul verii și este considerat cel mai bun moment  pentru culegerea plantelor de leac. De Sânziene au loc bâlciuri și iarmaroace. În trecut, acestea erau un bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei. Sărbătoarea din 24 iunie mai este cunoscută în popor și sub numele de Drăgaica. Tot acum, Biserica Ortodoxă face pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Și nu în ultimul rând, pe 24 iunie este sărbătorită ia: este Ziua internațională a Iei începând din 2013, la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”.

 

PROGRAM

10.00 – 12.00 Atelier de imprimare ”Plantele, formă și culoare” (Gospodăria Drăguș)

Atelier coordonat de studenți ai Universității Naționale de Arte București – Departamentul Arte textile și Design Textil, clasa doamnei Conf. univ. dr. Daniela Frumușeanu

*atelier pentru familii;

Taxa – pe baza biletului de intrare în muzeu. Fără înscriere în prealabil. Relații la programe.culturale@muzeul-satului.ro

 

11.00 – 12.30 Recunoaștem plantele de leac, le culegem și facem un Ierbar    

Coordonator – Profesor biolog Gianina – Ionela Marinescu, Zimnicea, jud. Teleorman

Partener – Asociația Aripi de Speranță – Prietenii Sf. Nectarie – București

*atelier pentru copii – 7 – 13 ani;

Taxa – 40 lei/participant. Înscrieri la – programe.culturale@muzeul-satului.ro în limita a 15 locuri/atelier

 

13.00 Obiceiuri de Sânziene…. cu Ansamblul Vatra Hărmanului, Brașov

Coregraf prof. Adrian Micu

 

14.00 Atelier de împletit coronițe de sânziene (Câmpu lui Neag)

Ansamblul Vatra Hărmanului, Brașov

*atelier pentru copii – 6 – 18 ani;

Taxa – 40 lei/participant. Înscrieri la – programe.culturale@muzeul-satului.ro în limita a 15 locuri/atelier

 

15.00 – 16.00 Călători prin tradiții… de vară – Atelier de cusut-brodat (Casa Șanț)

Coordonator – Carmen Elena Firea

*atelier pentru copii – 6 – 18 ani; Taxa – 40 lei/participant în limita a 10 locuri/atelier

Înscrieri pe platforma Google Docs folosind link-ul –  https://forms.gle/rAvZB74dEytbUqf3A  

 

09.00 – 19.00  Târgul meşterilor populari

Târguieşte: ii, țesături, podoabe, flori, oale, linguri, icoane, măşti!

Date

24 iun. 2022
Terminat

Time

9:00 - 19:00

Locație

Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti"
Șoseaua Kiseleff, nr. 28-30

Organizator

MUZEUL NAȚIONAL AL SATULUI „DIMITRIE GUSTI”

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului