Home Evenimente - Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Evenimente Culturale MUZEUL SATULUI – 85 DE ANI – ”Muzeul și Regalitatea”

MUZEUL SATULUI – 85 DE ANI – ”Muzeul și Regalitatea”

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” împlinește 85 de ani. Pe 10 mai 1936, se inaugura oficial „Muzeul Satului Românesc”, în prezența Regelui Carol al II-lea, a membrilor guvernului,  a oficialităților Bucureștiului precum și a elitei culturale din acea vreme din care făcea parte profesorul Dimitrie Gusti însuși.

Cu acest prilej, vă invităm în perioada 10-17 mai 2021 să luați parte la  o serie de evenimente menite să marcheze împlinirea acestei frumoase vârste pentru unul dintre cele mai vizitate muzee din țară. Pentru că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea MS Regele Mihai I al României, iar muzeul a fost înființat cu sprijinul Fundațiilor Culturale Regale, primind din anul 2020 și Înaltul Patronaj al MS Margareta, Custodele Coroanei române, activitățile  dedicate celor 85 de ani de neîntreruptă activitate se vor desfășura sub  titlul generic Muzeul și Regalitatea.

Vor fi deschise pentru public expozițiile „Muzeul Satului si Regalitatea” și „Satul regal”, ce vor cuprinde documente, fotografii, obiecte și costume din patrimoniul Casei Regale, Muzeului Satului și Arhivelor Naționale ale României. Publicul va afla astfel despre pasiunile Regelui Mihai I al României și despre cât de mult iubea MS Regina Maria costumul tradițional și îl promova purtându-l.

Un moment aparte în cadrul evenimentelor îl va constitui deschiderea pentru public a casei bunicului Preasfințitului Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord, din Spermezeu, jud. Bistrița-Năsăud, pe care a donat-o în anul 2018  muzeului nostru. Mese rotunde cu tematică științifică, ansambluri populare, cântăreți și artiști cunoscuți, meșteri populari, costume și mașini de epocă, sunt doar alte câteva repere ce vor anima aceste zile de sărbătoare.

Ceremonia oficială de deschidere a Zilelor Muzeului Satului va avea loc în data de 10 mai, la ora 13. În cadrul acesteia, în premieră, vor fi acordate două  titluri onorifice de „Ambasador al Muzeului Satului” unor personalități care au promovat și susținut valorile tradiționale și identitare românești. În aceeași zi, împreună cu Romfilatelia va fi lansat Întregul poștal aniversar “Muzeul Satului-85 de ani, (1936-2021)”.

Mulțumim sponsorilor noștri Alexandrion Grup, Florăria Iris, dar și partenerilor oficiali – Casa Regală a României, Primăria Sectorului 1, Arhivele Naționale ale României STB, Metrorex, Teatrul Național “Ion Luca Caragiale”, UNARTE, Țiriac Collection, C.N.I. Coresi S.A., Retromobil Club România, Asociația Tradiția Militară, Romfilatelia, Cocor Media Channel și tuturor partenerilor media pentru că au ales să ne fie alături.

Așadar, nu uitați că în perioada 10-17 mai a.c. vă așteptăm la o întâlnire cu istoria și tradițiile în Muzeul-Sat de la șosea !

Program

Date

10 - 17 mai 2021
Terminat

Time

9:00 - 18:00

Locație

Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti"
Șoseaua Kiseleff, nr. 28-30

Organizator

MUZEUL NAȚIONAL AL SATULUI „DIMITRIE GUSTI”

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului