Opinie

“Am citit mai multe mesaje despre ,, Cultura in pericol ,,. As schimba si as spune ,, Cultura din nou in pericol,, . Ma întreb de ce la fiecare intenție de reforma , primele care au de suferit sunt instituțiile de cultura ? Oare nici după mai bine de 30 de ani nu ne dam seama cât de importantă este cultura pentru renașterea unui popor care mai bine de 40 de ani a stat plecat sub povara comunista ? Nu ne putem întoarce la trista experiența a comasării si desființării . Nu putem sa reducem instituțiile culturale si cultura însăși, la o numărătoare cu bile albe si negre , pentru contabili care au absolvit facultatea cu nota 5 . Am trecut deja prin toate astea si înainte de 1989 si s- a constat ca o asemenea abordare nu face decât sa distrugă iremediabil instituții si puținii specialiști care mai rezista pe baricada apărării patrimoniului cultural din muzee. Au articolele referitoare la cultura , din preconizata ordonanta , un fundament real , bazat pe o analiza pertinenta a instituțiilor culturale ? Instituții care fac eforturi sa tina tânăra generație in contact cu propria cultura si sa le dea tinerilor o identitate de care au nevoie ? Depinde cine vrem sa fim: moștenitorii unei culturi de calitate sau doar cei care fredonează înjurături pe stadioane ? Dacă nu avem nevoie de cultura atunci putem distruge muzee, teatre si filarmonici făcând prin comasare niște struto- cămile șchioape care nu vor ajunge nicăieri si nu vor reprezenta nimic . Dacă aceasta criza este temporara atunci de ce sa desființăm cultura si după ce totul trece sa căutam in coșul de gunoi al istoriei noastre , instituțiile pe care le- am aruncat acolo fără niciun folos real?
Ce câștigam dacă desființăm cultura si instituțiile care o servesc ? Nimic pentru economie si pentru tara . Suntem si așa putini . Dacă vom compara cu țările fost comuniste , la noi cultura este cel mai prost bugetată . Dorim sa o scufundam si mai mult ? Atunci nu mai vorbiți in discursurile domniilor voastre despre tradiție , romani , dragoste de tara , strămoși si câte si mai câte . Lucruri pe care se sprijină cultura si pe care doar din când in când le vezi la butoniera câte unui domn sau pe post de broșa la câte o doamna , aspiranți la euro funcții .
De aceea toți cei din muzee ne solidarizam si atragem atenția ca o tara fără cultura este o tara pe cale de dispariție . Noi păstram in muzee memoria locului numit România . Dacă loviți instituțiile acestea veți provoca o amnezie pe care generațiile ce vor urma o vor resimți profund.”
 
conf.univ.dr Paula Popoiu, managerul Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti.

Date

12 aug. 2023 - 31 dec. 2023
Terminat

Time

8:00 - 18:00

Locație

INTERNET
on line

Organizator

MUZEUL NAȚIONAL AL SATULUI „DIMITRIE GUSTI”

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului