Povestea Sclerozei Multiple
Asociația Învingătorii Sclerozei Multiple și Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti vă invită luni, 30 mai a.c., de la ora 11.00, la conferința medicală intitulată “Povestea Sclerozei Multiple” și la vernisajul expoziției de pictură cu lucrări realizate de pacienți. Evenimentul este dedicat Zilei Mondiale a Sclerozei Multiple, zi celebrată în fiecare an pe 30 mai. Tema campaniei World MS Day și în acest an este „#Conectare. #Mă conectez. #Ne conectăm.”
La evenimentul organizat la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti vor participa reprezentanți din cadrul Administrației Prezidențiale, Casei de Asigurări de Sănătate, Agenției Naționale a Medicamentului, medici specialiști în neurologie, neurochirurgie, oftalmologie, ORL, pacienți.
În țara noastră, boala este aproape necunoscută, inclusiv pentru cadre medicale. Iată de ce, temele conferinței se vor axa pe problematica pacienților cu Scleroză Multiplă, provocările cu care se confruntă aceștia în general, necesitatea apariției de Centre de tratament, accesul la tratamente complementare, servicii medicale conexe și de neurorecuperare.
În cadrul evenimentului va fi vernisată și o expoziție cu lucrările persoanelor cu Scleroză Multiplă. Toate lucrările sunt scoase la vânzare, iar fondurile strânse vor fi folosite pentru proiecte destinate persoanelor cu această afecțiune.
Scleroza Multiplă mai este cunoscută și ca „boala cu 1.000 de fețe”. Este o afecțiune neurologică și este a două cauza de dizabilitate la tineri, la nivel mondial. Un pacient cu Scleroză Multiplă trăiește, în medie, cu 10 ani mai puțin decât o persoană sănătoasă. În România, boala afectează peste 15.000 de persoane, dintre care 70% sunt femei. În fiecare an sunt diagnosticate 965 de cazuri noi, în timp ce 74 de pacienți pierd lupta cu boala.
“Dacă ești diagnosticat cu Scleroză Multiplă și dacă îți dai seama că nu e doar ceva biologic și izolat, ceva inexplicabil, ci o consecință a unei traume din viața ta emoțională, atunci poți să schimbi asta, poți schimba felul în care te raportezi la tine și asta îți poate schimba boală.”, declara psihologul Gabor Mate.
Marcată în fiecare an la 30 mai, Ziua mondială a Sclerozei Multiple are menirea de a sărbători solidaritatea globală şi de a spera în viitor. În 2009, Federaţia Internaţională a Sclerozei Multiple (MSIF), cu sediul la Londra, şi membrii săi afiliaţi au iniţiat primul eveniment cu acest nume.
Asociația Învingătorii Sclerozei Multiple a fost înființată în 2013 și își propune să ofere suport și informații bolnavilor cu boli neurodegenerative de tip autoimun.