RESTITUIRI – FORME, CULORI, TIMP
Expoziţia Restituiri – Forme, culori, timp constituie o dovadă a preocupării specialiştilor din Laboratorul de Conservare şi Restaurare al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” privind cercetarea, conservarea şi restaurarea bunurilor culturale. Aceasta cuprinde aproape o sută de obiecte conservate şi restaurate pe parcursul anului 2019. O parte dintre bunuri aparţin inventarului unor obiective din expoziţia permanentă în aer liber, altele fac parte din colecţiile muzeului (Ceramică, Lemn, Metal, Hârtie, Religioase, Port popular, Textile, Obiceiuri, Ţări străine) sau din colecţiile altor instituţii de cultură care au apelat la specialiştii noştri pentru restaurarea lor.
Dovezi ale capacităţii creatoare a fiinţei umane, obiectele expuse impresionează prin diversitatea formelor şi rafinamentul cromatic, prin triumful materiei din care au fost realizate, în confruntarea cu trecerea ireversibilă a timpului, cu acţiunea distructivă a factorilor de degradare. Realizate în scop utilitar sau estetic, bunurile exprimă anumite concepţii de viaţă şi convingeri specifice unui timp mai îndepărtat sau mai apropiat (secolul al XIX-lea, secolul al XX-lea).
Timpul constituie o noţiune complexă şi controversată. Oamenii l-au definit în mod diferit, mulţi dintre ei considerând că este un concept abstract, convenţional, relativ, misterios. Însăşi tridimensionalitatea timpului (trecut, prezent şi viitor) se află sub semnul întrebării. Cu toate acestea, timpul face parte din viaţa noastră, în activităţile zilnice raportându-ne constant la el. Timpul ne ajută să programăm întâlniri, să participăm la anumite evenimente, să stabilim durata şi ordinea în care se produc acestea. El străbate Universul ca un fir nevăzut, despărţind sau apropiind clipe, ore, perioade istorice, oameni. Timpul contribuie la estomparea până la uitare a unor gânduri, idei, sentimente sau la renaşterea acestora, adeverindu-se zicala „timpul le rezolvă/ vindecă pe toate”.
Dorind să măsoare timpul, oamenii au inventat ceasul, un instrument cu o evoluţie impresionantă. În expoziţie sunt prezentate câteva tipuri de ceasuri din colecţia Muzeului Naţional al Satului, restaurate de specialiştii noştri: ceasuri de perete produse în Zona Munţilor Pădurea Neagră, Germania, secolul al XIX-lea – ceasuri de perete cu pendul și cadran pictat pe lemn, un ceas de perete cu pendul şi cadran pictat pe sticlă, ceasuri de perete cu pendul și cuc; ceasuri deșteptătoare produse în România şi în Italia.
Alte obiecte expuse aparţin unor categorii tipologice distincte: ceramică etnografică – farfurii, cancee, ulcioare; hârtie – hărţi, partituri muzicale, fotografii de familie; lemn – piese de mobilier; unelte agricole – plug, furcă pentru fân; metal – maşină de scris; arme (iatagan, pistoale, corn pentru praf de puşcă); obiecte de uz casnic și gospodăresc – balanţă, prăjitor şi râşniţă pentru cafea, cutii pentru păstrat cafea și tutun; cazan pentru magiun, pirostrii; obiecte de cult – icoane pe sticlă; instrumente muzicale – gramofon, plăci pentru gramofon/patefon; textile – costume populare femeieşti şi bărbăteşti; ştergare, marame; un obiect ce ilustrează obiceiurile de iarnă din spaţiul românesc – Capra; o tapiserie din colecţia Muzeului Național de Artă Contemporană.
Expoziţia Restituiri – Forme, culori, timp oferă celor interesaţi posibilitatea cunoaşterii unor bunuri culturale conservate şi restaurate, dovedind faptul că şi în domeniul restaurării ştiinţifice a patrimoniului cultural „există un timp pentru toate”.
Iuliana Popescu, cercetător ştiinţific, curatorul expoziţiei