Restituiri – Sticlă

Materie aparent fragilă, sticla ne încântă prin transparență și strălucire, dar mai ales prin capacitatea de a reflecta lumina. Oglindind  realitatea imediată, aceasta ne creează iluzia că putem pătrunde în profunzimile ei.

Grație proprietăților specifice, sticla face parte din viața noastră de secole, fiind utilizată în diverse domenii de activitate – în meșteșugurile tradiționale, în industrie, în farmacie și în medicină, în arhitectură, în artele plastice și în restaurarea bunurilor culturale. De aceea, Organizația Națiunilor Unite a declarat 2022 Anul Internațional al Sticlei. În acest context, Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” organizează o expoziție sub genericul Restituiri – Sticla, prin care își propune să ilustreze valorificarea sticlei în context etnografic, cu accent pe utilizarea ei ca element ce înnobilează piesele de port popular și podoabele purtate de femei și de bărbați la sărbători.

Expoziția este o invitație la o incursiune în universul sticlei, pornind de la mărgica simplă ca un bob de rouă, trecând prin fascinantele oglinzi și zăbovind mai mult în fața icoanelor cu scânteieri divine, ce amintesc Lumina necreată.

Expoziția cuprinde peste două sute de bunuri culturale conservate și restaurate de specialiștii din Laboratorul de profil al muzeului, reprezentând: icoane pictate pe sticlă, izvoade, cromolitografii în casetă cu geam protector, xilogravuri; vase liturgice  – candele, sticlă pentru aghiasmă, cruci; costume populare femeiești și bărbătești; covoare, ștergare; mobilier popular din lemn sculptat și pictat – lăzi de zestre, furci de tors, oglinzi; ceramică utilizată în organizarea interiorului și ulcioare de nuntă; sisteme de iluminat – lămpi cu gaz; sisteme de măsurare a timpului  – ceasuri de perete cu pendul și strat pictural, care provin din regiunea Munților Pădurea Neagră, Germania (ceas de perete cu pendul și cuc, ceas de perete cu pendul și cadran pictat pe sticlă). Alături de acestea sunt prezente imagini din arhiva muzeului conservate prin metode moderne – fotografii și secvențe de film documentar sociologic realizate în timpul cercetărilor întreprinse de echipele coordonate de profesorul Dimitrie Gusti în perioada interbelică.

Obiectele din colecțiile port, textile, religioase, metal și lemn sunt grupate în jurul a trei nuclee: primele două nuclee cuprind nunta și atelierul iconarului; în cel de al treilea nucleu sunt prezentate secvențe din activitatea Laboratorului de Conservare și Restaurare Patrimoniu, în documentații de specialitate și în imagini ce ilustrează metode și etape de lucru.

Așadar, sticla – materie prezentă în mai toate domeniile de activitate, are capacitatea de a ne înfrumuseța și îmbogăți viața, deși aparent trece neobservată.

Expoziția  Restituiri-Sticla constituie încă o dovadă a preocupărilor specialiștilor din Muzeul Național al Satului privind cercetarea, conservarea, restaurarea și valorificarea patrimoniului cultural din colecții.

Expoziția poate fi vizitată începând cu data de 2 noiembrie 2022, în „Sala Donatorilor” a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din Șoseaua  Kiseleff nr.30, de miercuri până duminică, între orele 9.00 – 17.00.

Date

02 nov. 2022 - 31 ian. 2023
Terminat

Time

9:00 - 17:00

Locație

Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti"
Șoseaua Kiseleff, nr. 28-30

Organizator

Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti"

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului