Home Evenimente - Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Expoziții Temporare Românii de la Est de România – Memoria unui veac – 1917 – 2017

Românii de la Est de România – Memoria unui veac – 1917 – 2017

Joi, 19 octombrie 2017, ora 17.00, va avea loc vernisajul expoziției „Românii de la Est de România. Memoria unui veac (1917 – 2017)”, care este un experiment muzeografic, o narațiune vizuală a aspirațiilor, bucuriilor, sacrificiilor și tragediilor românilor de la est de România din ultimul secol, pe care generațiile de astăzi și de mâine au datoria să le cunoască.

Publicul va avea ocazia să cunoască mai multe perspective ale acestei perioade datorită glasurilor multiple reunite în cadrul acestui experiment muzeografic: vocea bunurilor de patrimoniu din colecțiile Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” și ale Muzeului Național de Istorie a României, vocea Eufrosinei Kersnovskaia, supraviețuitoare timp de 12 ani în Siberia și realizatoare a sute de desene ilustrând viața din Gulag, dar şi vocea tinerilor artiști contemporani.

Expoziția, ce va fi deschisă în sala „Gheorghe Focșa” a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, este gândită în 6 secvențe temporale: ”De la independență la Marea Unire (1917-1918), „Provocările perioadei interbelice”, „Ruptura”, „Sovietizarea”, „Independența și prezentul”, „Viața în Gulag”. Abordarea propusă explorează valențele instituției muzeale nu doar ca spațiu care păstrează şi  conservă arta și cultura, ci şi din perspectiva unui spațiu creator de artă și cultură, facilitând dialogul dintre patrimoniul cultural și arta contemporană (arta care naște artă). Punctul focal al narațiunii vizuale este reprezentat de cea de-a șasea secvență temporală: „Viața în Gulag”, sugerată de prezența în sală a unui vagon de tren sovietic de dimensiuni medii, confecționat din lemn, care amintește de valurile de deportări în Siberia. Vagonul reprezintă un spațiu al memoriei celor care au avut de suferit în urma cumplitei represiuni politice. În acest cadru, un loc aparte îl ocupă schițele Eufrosiniei Kersnovskaia, sursă de inspirație pentru o proiecție video.

Expoziția face parte din proiectul cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național şi poate fi vizitată  de miercuri până duminică între 19 octombrie – 15 decembrie în sala „Gheorghe Focșa” a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

Mai multe detalii: tel 021 317 91 03 int. 178

Date

19 oct. 2017 - 15 dec. 2017
Terminat

Time

9:00 - 19:00

Locație

Sala Gheorghe Focșa
Şos. Kiseleff nr. 28

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului