Sânzienele la Muzeul Satului

Vă invităm în data de 24 iunie la sediul instituției din Șos. Kiseleff nr. 28-30, la evenimentul „Sânzienele la Muzeul Satului”.

Ritualul agrar asociat solstițiului de vară este cunoscut și drept Cap de vară, Drăgaică, Sânziene, Amuțitul Cucului. Este o sărbătoare importantă în lumea satului românesc, împletire a cultului solar și tradiției creștine, cu semnificații legate de fertilitate, sănătate și dragoste; acum se culeg plantele de leac, se află norocul la animale, mersul recoltelor și ursitul tinerelor fete, se fac ritualuri de grăbire a măritișului, de viață lungă și fecunditate, dar și pentru alungarea spiritelor rele și pomenirea morților, a „moșilor de Sânziene”, pentru că acum se crede că cerurile se deschid și lumile se întrepătrund.

Tot acum Biserica Ortodoxă face pomenirea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, iar în Bucovina se sărbătorește Aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

Această zi este una sfântă și se cere respectată, nimeni nu trebuie să lucreze când soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază. Acum se țin bâlciuri și iarmaroace, prilej pentru flăcăi și fete de a se cunoaște.

Tradiția este valorificată în literatură și făcută cunoscută peste hotare, Sânzienele fiind menționate încă din secolul al XVIII-lea de Dimitrie Cantemir în lucrarea sa Descriptio Moldaviae, în vreme ce Noaptea de Sânziene a lui Mircea Eliade a avut numeroase traduceri.

Magia sărbătorii este dusă mai departe de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” prin spectacole și ateliere, la care vă puteți înscrie accesând link-urile de mai jos:

 

– atelierele de împletit coronițe: https://forms.gle/3RuWq74tjTsxTWks9

– atelierul de  fabricat săpun: https://forms.gle/zRJPSWMxs6CDki7i8

 

Între orele 11:30-14:30 Ansamblul Vatra Hărmanului va fi prezent pe aleile muzeului și în curtea gospodăriei Drăguș cu Obiceiuri de Sânziene.

Vă așteptăm, așadar, să ne treceți pragul și să intrați în lumea tainelor acestei sărbători.

Mai multe detalii: relatii.publice@muzeul-satului.ro

 

Date

24 iun. 2023
Terminat

Time

9:00 - 19:00

Locație

Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti"
Șoseaua Kiseleff, nr. 28-30

Organizator

Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti"

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru!

Obțineți cele mai recente știri, oferte exclusive și actualizări ale muzeului.

TUR VIRTUAL MUZEUL SATULUI

Prezentare Muzeul Satului