SIMPOZIONUL „PETRE OPREA” DE ISTORIE A ARTEI ROMANESTI, A 7-A EDITIE
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ și Federaţia Româna a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO vă invită în perioada 28-29 iunie 2017, între orele 10.00 – 16.00, la al VII-lea Simpozion „Petre Oprea” de istoria artei româneşti, care va avea loc la sediul Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ din Clădirea Administrativă, Șos. Kiseleff, nr. 30, sector 1, București, în Centrul de Informare şi Documentare pentru Public „Radu Florescu“.
Inițiat în anul 2012 de către Federaţia Româna a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO în memoria istoricului și criticului de artă Petre Oprea (1928-2011), Simpozionul a fost de la bun început susținut de Comitetul Naţional Român – Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), Societatea Colecţionarilor de Artă din România și, în mod deosebit, de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, totodată gazdă a manifestării.
În cadrul Simpozionului susţin comunicări istorici şi critici de artă, muzeografi, experţi bunuri mobile acreditaţi de Ministerul Culturii, artişti plastici, colecţionari şi alte categorii preocupate de fenomenul artei româneşti, trecute şi actuale. Scopul organizatorilor este de a continua abordarea complexă a istoriei artei plastice românești, iniţiată de Petre Oprea, cel care a introdus în cercetarea domeniului studierea sistematică a colecţionismului de artă, a grupărilor artistice, a sistemului de burse pentru artişti, a comerţului de artă, a istoriei criticii de artă şi multe alte teme nestudiate anterior.
Dintre temele abordate anul acesta amintim colecţionismul de artă în perioada interbelică, locuinţe de armatori în Brăila, arhiva arhitectului Paul Smărăndescu, arhiva fotografică a istoricului de artă Petre Oprea, prezentări şi analize ale creaţiei unor pictori, graficieni şi arhitecţi români, analiza memorialisticii şi a creaţiei ficţionale din publicaţiile unor istorici de artă şi colecţionari.
Mai multe detalii:
Birou Relații Publice/ Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“